Boban Boki Paunović iz Pozarevca dobitnik priznanja “Reč baštine”

Boban Boki Paunović iz Pozarevca dobitnik priznanja “Reč baštine”

U Narodnoj biblioteci Stevan Sremac u Nišu počela je književna manifestacija “Preobražanjsko pojanje”

U Narodnoj biblioteci Stevan Sremac u Nišu počela je književna manifestacija “Preobražanjsko pojanje”.

Prvo veče VII Festivala književnog stvaralaštva na narodnom govoru „Preobraženjsko pojanje” bilo je posvećeno poeziji na dijalektu. Prepuno dvorište biblioteke pokazalo je veliku zainteresovanost ne samo stvaralaca koji pišu na narodnom govoru već i mnogih Nišlija i gostiju iz više gradova Srbije.

Najboljima na konkursu podeljena su priznanja „Reč baštine” i „Slovo hvale i zahvale”.

Odabirač radova ove godine bio je književnik Dragan Radović iz Leskovca koji i sam piše na narodnom govoru. Na književni konkurs stiglo je oko 90 radova iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije.

“Slovo hvale i zahvale” za poeziju dodeljene su Radmili Knežević iz Budve, Žaklini Mančić iz Žitkovca, Mišku Koraću iz Beranan I Vesni Andrejić Mišković iz Slavonskog broda. Priznanje “Reč baštine” dodeljuje se kroz tri nagrade, prvu, drugu i treću. Boban Boki Paunović iz Pozarevca dobitnik je prve nagrade,  Milko Stojkovic iz Smederevske Palanke druge a Filip Savić iz Svrljiga  treće nagrade za poeziju na dijalektu.

Sinoć je priređen  omaž preminuloj pesnikinji iz Oblačine Ranki Ranđelović, kojoj je posthumno dodeljeno priznanje „Reč baštine” za značajan doprinos u očuvanju narodnog govora i za književno stvaralaštvo na dijalektu.

“ Ranka je bila učesnica svih naših dosadašnjih manifestacija, bila je i nagrađivana. Ovo priznanje za očuvanje narodnog govora i afirmaciju književnog stvaralaštva na dijalektu će od iduće godine nositi naziv Ranka Ranđelović” , objašnjava Minja Ilijeva, organizator.

Pored toga što afirmiše stvaralaštvo na dijalektu naš festival predstavlja i afirmiše muzičke grupe i instrumentaliste koji sviraju na narodnim instrumentima . Prve večeri gost fesivala bio je mladi Filip Savić, interpretator narodnih melodija, mladi gajdaš i frulaš iz Svrljiga koji svira na svojevrsnom instrumetu “granjka”.

“ Veoma sam zadovoljna ovogodišnjim , sedmim po redu festivalom “Preobražanjsko pojanje”: Naša ideja da očuvamo književno stvaralaštvo na narodnom govoru se proširila. Naša ideja da sačuvamo narodni govor i afirmišemo književno stvaralaštvo na dijalektu širiće se i dalje jer imamo sve više učesnika a i onih koji podržavaju našu manifestaciju”, kaže u ime organizatora Minja Ilijeva, književnica iz Niša.

Festival se nastavlja u večeras, 17. avgusta kada će nastupiti najbolji autori proze na dijalektu i biti predstavljene nove knjige. Kao gost nastupiće Etno grupa Verice Milutinović iz Niša

Ovu književnu manifestacij, koja se održava 7. put, organizuju Niški pesnički krug, Narodna biblioteka „Stevan Sremac”, Udruženje građana Javne manifestacije Niš i Opština Medijana.

Manifestaciju je otvorila većnica za kulturu grada Niša Jelena Mitrovski.

KOMENTARIŠI