Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Srpska pravoslavna crkva i vernici 19. januara obeležavaju veliki praznik Bogojavljenje. Uoči Bogojavljenja, otvaraju se nebesa i tada treba poželeti jednu želju. Ovo su običaji koji se odnose na ovaj praznik.

Poželeti želju 

Po narodnom verovanju, u noći uoči Bogojavljenja, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog. Tada treba poželeti jednu želju koja će se ispuniti.

Staviti ogledalce pod jastuk 

Verovanje je i da neudate devojke stave ogledalce pod jastuk, jer kog muškarca sanjaju za njega će se udati.

U crkvama se sveti vodica

Tog dana se u svim crkvama i hramovima osvešćuje voda u koju se stavlja bosiljak i koju narod uzima i nosi kući, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Ona se, prema verovanju, nikad ne kvari.

Plivanje za časni krst 

Organizuje se tradicionalna plivanja za Časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Na Bogojavljenje se valja okupati u reci radi boljeg zdravlja.

Predskazanje vremena

Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg, prema verovanju, godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna.

Pozdrav  “Bog se javi – Vaistinu se Bog javi” 

Po krštenju Isusa Hrista u reci Jordan otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u obliku goluba sleteo Sveti Duh. Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju sa “Bog se javi – Vaistinu se Bog javi”.

KOMENTARIŠI