PODELI

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas pripremnom gađanju iz ručnog raketnog bacača 64 mm M80, koje u okviru Vojnog kompleksa „Peskovi“ nedaleko od Požarevca, realizuju vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „Mart 2020“ iz Drugog centra za obuku Komande za obuku.

Foto: MO

O nameni, zadacima i obuci koju realizuje Drugi centar za obuku, ministru odbrane referisao je komandant tog centra pukovnik Zoran Smiljanić.

Tokom obilaska obuke ministar Vulin se uverio u osposobljenost martovske generacije vojnika, njihovu visoku motivisanost za izvršenje zadataka, a realizovano gađanje ručnim raketnim bacačima 64 mm M80 ocenio vrlo dobrim. Vojnicima martovske generacije, koja se naročito istakla u pružanju pomoći u borbi na suzbijanju koronavirusa, ministar Vulin je čestitao vanredno unapređenje u viši čin, u koji su proizvedeni po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, a na predlog načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

Foto: MO

Za dobijeno unapređenje, ministar Vulin je naglasio da je to samo jedan od načina da se vojnicima zahvalimo i pokažemo koliko vrednujemo njihov trud i rad. Prema rečima komandanta Drugog centra za obuku pukovnika Zorana Smiljanića ovogodišnja martovska generacija vojnika jedna je od najboljih.

– Vojnici su motivisani za obuku. Pokazali su izuzetne rezultate i zalaganje u prethodnom periodu, angažujući se na uređenju kovid bolnica u Beogradu. Radi se o jednoj od najboljih generacija vojnika. Ovo vreme učinilo ih je da budu ozbiljniji po svim pitanjima i po pitanju obučavanja i po pitanju ljudskih osobina i kvaliteta – ističe pukovnik Smiljanić.

Obuka kroz koju prolazi za razvodnika Bojanu Stanisavljević iz Ćuprije je novo iskustvo i dolazak u redove Vojske Srbije preporučila bi svima.

Foto: MO

– Motivi za dolazak u vojsku bili su ljubav prema otadžbini, našoj istoriji i poštovanje naših predaka. U našoj četi ima 13 devojaka i trudimo se svakodnevno da pokažemo da i žene mogu da budu uspešne u vojsci kao i muškarci – rekla je razvodnik Stanisavljević, dodavši da se svi vojnici na obuci dobro slažu, da se trude da pomažu jedni drugima i da se svi drže zajedno.

Slične motive dolaska u vojsku ima i razvodnik Ilija Marković, rodom iz okoline Loznice. Kako kaže, nada se da će se po odsluženju vojnog roka zaposliti u Vojsci Srbije.

– Istakao bih taktičku obuku, koja je meni lično od svega bila najviše zanimljiva. Preporučio bih svim mladim ljudima koji žele da se oprobaju i nauče šta je red, rad i disciplina da se prijave u Vojsku Srbije – poručio je razvodnik Marković.

Gađanju na poligonu “Peskovi” prisustvovali su i zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević i komandant Centra za obuku Kopnene vojske pukovnik Milovan Vasić.

KOMENTARIŠI