KPZ za žene Požarevac

U Požarevcu su u maju 2017. godine započeti radovi na rekonstrukciji jedinog zatvora za žene u Srbiji, kroz zajednički projekat Evropske unije i Ministarstva pravde ukupne vrednosti od 3 miliona evra.

Evropska unija je obezbedila 2,6 miliona dok je Republika Srbija izdvojila 400.000 evra za rekonstrukciju objekta u Požarevcu, koja je ugovorena preko Ministarstva finansija.

Ovom rekonstrukcijom koja je završena u oktobru 2019. godine ostvaren je cilj da uslovi za život zatvorenica bude bolji u ovom zatvoru, kao i bolja stručna obuka i obrazovanje za njihovo zapošljavanje i reintegraciju u društvo. U novom objektu ukupne povrišne 2.000 kvadrata smešteno je 160 osuđenica. Nameštaj za novi paviljon napravili su osuđenici KPZ „Zabela“, a posteljinu su sašile osuđenice iz ženskog zatvora.

Foto: Ministarstvo pravde

Što se tiče krivične strukture u požarevačkom zatvoru za žene, za teške krađe i krađe osuđeno je 24,29 procenata, za zloupotrebu droga 18,57, za ubistvo 12,86, za razbojništvo 9,64, zloupotrebu položaja ogdgovornog lica 3,57, za nasilje u porodici 3,21 i za pokušaj ubistva 3,21 procenat osuđenica.

Nikola Bizel, šef sekcije u Delegaciji EU izjavio je tada da su značajna sredstva obezbeđena iz fondova EU kao pomoć Srbiji da ispuni standarde Unije u vezi sa reformom kaznenog sistema i osnovnim pravima.

Ovaj projekat bio je deo šireg programa podrške EU za reformu kaznenog sistema u Srbiji čija je ukupna vrednost 7 miliona evra.

Takođe ovim projektom obezbeđeno je i dodatno usavršavanje zatvorskog osoblja, kao i nabavka traktora za zatvore i vozila za povereničke kancelarije.

Ovaj tekst objavljen je na osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “EVROPSKA SRBIJA-EVROPSKI POŽAREVAC 2020”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI