Foto: Urban City / I.P.

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je redovan sastanak sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, na kojem se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima koje je ova Radna grupa sprovela a koje su važne za unapređenje zaštite i bezbednosti novinara, kao i o daljem radu ovog tela.

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je učesnike sastanka da je u maju i junu nastavljen trend smanjenja broja prijavljenih slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara.

U prilog tome naveo je da je tužilaštvo formiralo 4 predmeta u toku juna meseca. Od početka godine zavedena su 46 događaja u kojima je ugrožena bezbednost novinara od kojih je rešeno 32.16 odsto.

Stamenković je prisutne upoznao sa aktuelnom situacijom u predmetima koji se tiču ugrožavanja bezbednosti na novinarku Jelenu Zorić i novinare Milana Jovanovića, Daška Milinovića i Marka Vidojkovića.

Član Radne grupe Veran Matić upoznao je prisutne sa iskustvima u realizaciji projekta sigurna linija – SOS telefon (0800 100 115) ukazavši da više od 80 odsto poziva dolazi iz unutrašnjosti, da je bilo slučajeva poziva novinara iz zemalja okruženja kao i da je bilo dosta poziva koji su se odnosili na slučajeve koji su se dogodili u nekom ranijem periodu.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je SOS telefon projekat koji se pokazao kao izuzetno dobro rešenje i da je neophodno nastaviti podršku za dalji rad.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je prisutne obavestio da je formirana jedinstvena platforma za evidenciju napada na novinare. Dogovoreno je da se o platformi detaljno razgovara na sledećem sastanku.

Predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je da Vlada Srbije ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara jer je to tema koja je suštinski važna za budućnost naše zemlje.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su prisustvovali sastanku – UNS, ANEM i Sindikat novinara Srbije, istakli su da je važno da se nastavi sa započetim aktivnostima, ali i da je neophodno da ovo telo nastavi rad u formatu kako je započeto, sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koji su od početka uključeni u proces izrade Medijske strategije i radnih grupa.

Sastanku su prisustvovali partneri iz međunarodnih organizacija – Misije OEBS u Srbiji i Fondacije “Konrad Adenauer”.

U skladu sa ranijim dogovorima članova Radne grupe, premijerka Brnabić je zakazala sledeći redovni mesečni sastanak za petak, 27. avgust.

KOMENTARIŠI