Prvi ugovori sa građanima o zameni stolarije krajem avgusta

Prvi ugovori sa građanima o zameni stolarije krajem avgusta

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla za Prvu TV da očekuje da prvi ugovori o subvencionisanoj ugradnji stolarije sa građanima budu potpisani do kraja avgusta.

Izjavila je da je svaki korak u realizaciji projekta o povećanju energetske efikanosti transparentan i javno dostupan.

“Potpisali smo ugovore sa 67 lokalnih samouprava, koje sada sprovode dalje proceduru. Javni poziv ka kompanijama koje će izvoditi radove i nakon toga poziv za građane. Prvi ugovori bi trebalo da budu potpisani krajem avgusta i da se realizuju do početka grejne sezone. Ovo nije jedini javni poziv, imaćemo nastavak ovog projekta i krajem ove i sledeće godine. Biće nam potrebno oko 100 miliona evra godišnje u naredne dve, tri godine kako bismo na nacionalnom nivou smanjili potrošnju električne i toplotne energije za 40 odsto i da građani dobiju niže račune za više od 20 procenata”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je, govoreći o ugradnji solarnih panela ponovila da je procedura maksimalno pojednostavljena.

“Kada se ranije govorilo o tome, svi su mislili da im treba godinu ili dve, sve je bilo komplikovano i skupo. Sada je sve uprošćeno. U četiri koraka se završava sve, bilo da je u pitanju porodična kuća ili stambena zajednica. Potreban je projekat, odobrenje koje izdaje lokalna samouprava, ugovor sa lokalnom distribucijom da ćete proizvoditi energiju za svoje potrebe. I ovaj projekat ćemo ponavljati nekoliko puta u godinama pred nama, a prvi javni poziv biće između prvog i trećeg septembra”, istakla je ona.

KOMENTARIŠI