Foto: Pixabay // ilustracija

E-uprava od utorka građanima nudi još jednu uslugu “Moji podaci za banku”.

Praktično, građani ubuduće bez odlaska na šalter mogu da prikupe podatke iz registara stanovništva, socijalnog osiguranja, PIO fonda, poreske uprave i drugih službenih evidencija i registara i proslede ih banci od koje traže kredit. Za sada, to je moguće u tri banke. Ovo je inače prva saradnja javne uprave i privrede.

Prvi korak jeste da se građani prijave na portal elektronske uprave. Posle izbora banke, klikom na opciju “prikupi podatke” počinje skupljanje podataka. Prema podacima Udruženja banka to će uštedeti obilazak pet do 10 šaltera, 10 do 20 miliona sati i više miliona evra.

Premijerka Ana Brnabić kaže da je prva ideja bila da u svakom trenutku budemo država koja je servis svojim građanima.

“Ne samo od ponedeljka do petka od 8 ujutru do 16 časova popodne, nego zaista bukvalno non-stop, 24 časa. Važna ideja vodilja, takođe meni kada sam postala ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu delovala jednostavno i nikada mi nije bilo jasno zašto oni pre nas nisu to uradili za građane, a to je da nikako i nikada više građani Srbije ne budu kuriri nama u državnoj upravi ili lokalnoj samoupravi već da mi budemo njihovi kuriri”, navela je Brnabićeva.

Za sada su u projekat uključene Eurobanka, Mobi banka i Sberbanka, a očekuje se da se uključe i druge banke.

“Za nas to znači da hoćemo dalje da učestvujemo u razvoju digitalne agende, sopstvene digitalne agende, inicijativa i unapređenja procesa u cilju poboljšanja efikasnosti kako bi i klijentima omogućili ono što se danas najčešće traži od nas a to je komfor i efikasnost”, rekao je član IO Sberbanka Vladimir Bošković.

Prema podacima NBS, Srbija ima 3,2 miliona korisnika elektronskog bankarstva i 2,3 miliona korisnika mobilnog bankarstva. Kupovina robe i plaćanje usluga preko interneta veća je za 124 odsto nego u prvom tromesečiju prošle godine. To nije slučajnost već rezultat rada kao i držanje inflacije pod kontrolom.

“Sa 3,6 međugodišnje inflacija, juče objavljen podatak 3,3 međugodišnje, 0,5 mesečni nivo prošlog meseca, ovog meseca 0,3. To se samo uklapa u projekciju NBS da je reč o privremenom povećanju i vraćanju inflacije u granice cilja”, navela je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Inače, u Srbiji se godišnje podnese dva miliona zahteva za gotovinske kredite.

KOMENTARIŠI