Brnabić: Ispunili smo sve zahteve ekoloških aktivista

Brnabić: Ispunili smo sve zahteve ekoloških aktivista

Foto: Urban City / I.P.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je država ispunila sve zahteve ekoloških aktivista i dodala da njihov dalji zahtev koji se odnosi na donošenje Zakona o trajnoj zabrani iskopavanja bora i litijuma zahteva, kao i svi ostali, zakonsku proceduru.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će u narednom periodu razgovarati sa nekim od ekoloških aktivista i njihovom zahtevu zbog kojeg trenutno kampuju ispred zgrade Predsedništva, Ana Brnabić je odgovorila da je država ispunila sve njihove zahteve, pa i hirove, kao i da ti aktivisti imaju njen broj telefona i da je uvek spremna na razgovor.

“Razgovarala sam sa ekološkim aktivistima mnogo puta, oni imaju i moj broj telefona, razmenjujemo i poruke i pozive, u svakom slučaju, njihovo je pravo da protestuju, ali mi smo ispunili sve njihove zahteve”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da su ispunjena oba zahteva ekoloških aktivista, jedan koji se ticao Zakona o eksproprijaciji i drugi koji se ticao Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i podsetila da je prvi zakon povučen u potpunosti iz procedure, a da je drugi izmenjen u skladu sa onim što su aktivisti tražili.

“U tom smislu, ispunjeni su ne samo njihovi zahtevi, već i hirovi”, rekla je Brnabićeva.

Kada je reč o zahtevima ekoloških aktivista iz Jadra, Brnabićeva je podsetila da su oni tražili “da se stavi tačka” na Rio Tinto i ta tačka je, kako kaže, stavljena.

“Ta tačka je jasno i nedvosmisleno stavljena. Na još jednom sastanku sa ekološkim aktivistima iz Jadra pokazali smo sve dokumente o ukidanju prostornog plana, razgovarali smo i o tome da li se zemljište vraća u poljoprivredno zemljište”, navela je Brnabićeva.

Dodaje da su se kasnije pojavile informacije da “Rio Tinto” sklapa ugovore za još neke parcele, ali da je reč o ugovorima koji su ranije dogovoreni.

“Rio Tinto nema ništa u Srbiji, ima tu zemlju koji su kupili, ali oni su to učinili kao privatna kompanija i mi protiv toga ne možemo ništa, ali mi tačku na iskopavanje i otvaranje rudnika jesmo stavili”, rekla je Brnabićeva.

Kada je reč o novom zahtevu ekoloških organizacija da se usvoji Zakon o trajnoj zabrani iskopavanja bora i litijuma, Brnabićeva kaže da se zakoni donose po jasnoj proceduri koja mora biti praćena i u ovom slučaju.

Objašnjava da se zakoni usvajaju tako što se prvo formira radna grupa, sa svim stručnim organizacijama, civilnim društvima, Nacionalnim konventom za EU, koji daju predloge, a zatim taj predlog zakona ide na javnu raspravu, a nakon toga na usvajanje na vladi i sa vlade u Narodnu skupštinu.

“To je procedura, posebno za ovako važne zahteve, ali hajde da idemo po proceduri”, rekla je Brnabićeva i dodala da su i vlada i skupština bile otvorene da pomognu predstavniku inicijative “Kreni promeni” Savi Manojloviću oko narodne inicijative koju prikuplja, ali da se on nije javio.

KOMENTARIŠI