Brnabić: Srbija zainteresovana za prelazak na zelenu ekonomiju

Brnabić: Srbija zainteresovana za prelazak na zelenu ekonomiju

Foto: Urban City / I.P.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa regionalnom direktorkom Svetske banke Lindom Van Gelder o budućoj saradnji kroz projekte zaštite životne sredine i energetske tranzicije, kao i podršci prelasku na „zelenu ekonomiju“.

Posebna pažnja biće posvećena projektima podizanja ekoloških standarda i tehnička podrška u oblasti podizanja kvaliteta vazduha, rečeno je na sastanku, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predsednica vlade navela je da je poslednjih godina uloženo oko 600 miliona evra u izgradnju filtera u termoelektranama „Kostolac“ i „Nikola Tesla“.

To je, po njenoj oceni, jedan od najznačajnijih ekoloških projekata, s obzirom na to da su termoelektrane prepoznate kao jedan od najvećih zagađivača.

U toku su projekti gasifikacije i zamene kotlova, kao i projekat pošumljavanja, koji će u značajnoj meri uticati na podizanje kvaliteta vazduha i ispunjavanje standarda i ciljeva Evropske unije.

Brnabić je dodala da će se do kraja godine krenuti i u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim samoupravama u Srbiji.

Direktorka Svetske banke Linda Van Gelder poručila je da će ova institucija pružiti tehničku pomoć u rešavanju važnih ekoloških pitanja, koja je i deo šireg programa saradnje sa Srbijom i podrške programu strukturnih reformi.

Govoreći o novom programu saradnje, ona je istakla da Svetska banka podstiče i podržava Srbiju u prelasku na „zelenu ekonomiju“ i pruža podršku ekološkoj održivosti privrede i energetskoj tranziciji zemlje, što je ujedno i deo zelene agende Evropske unije.

KOMENTARIŠI