Ana Brnabić: Neprihvatljiv predlog za odlaganje izbora u Beogradu

Ana Brnabić: Neprihvatljiv predlog za odlaganje izbora u Beogradu

ANA BRNABIĆ, Foto: Urban City / I.P.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić je svim poslaničkim grupama uputila odgovor na dostavljene predloge za unapređenje izbornog procesa.

Poručila je da prihvata sve predloge opozicije osim predloga da se izbori u Beogradu odlože, pošto je to u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije. Zakazala je novi sastanak za 17. april.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić je uputila odgovor svim poslaničkim grupama na dostavljene predloge za unapređenje izbornog procesa.

Govoreći o predlozima poslaničkih grupa koji su joj upućeni 12. aprila, Brnabićeva je navela da prihvata sve predloge, osim predloga da se izbori za odbornike Skupštine Beograda odlože.

Lista “Srbija protiv nasilja” predložila je u petak predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić obustavljanje izbornih radnji za beogradske izbore, raspisane 3. aprila, izmenom člana 87 Zakona o lokalnoj samoupravi, sa retroaktivnim dejstvom, jer, kako navode, pravni okvir za sprovođenje tih izbora nije dogovoren usled neispunjenja preporuka ODIHR-a.

Brnabićeva je u odgovoru navela da je odlaganje tih izbora protivustavno i da su raspisani blagovremeno, u skladu sa zakonom, pošto su konačni rezultati tih izbora proglašeni 3. januara, pa je 3. marta isticao rok za konstituisanje beogradske skupštine.

“Izborni postupak je, dakle, započet, Gradska izborna komisija je, u skladu sa zakonskom obavezom, utvrdila i objavila obrasce za kandidovanje i već je podneta i proglašena i prva izborna lista kandidata za odbornike, što znači da bi prihvatanje navedenog zahteva opozicije neosnovano i neopravdano dovelo do povrede prava i Ustava Republike Srbije. Iz ovih razloga, navedeni predlog je apsolutno neprihvatljiv i suprotan je Ustavu Republike Srbije”, navela je Brnabićeva u odgovoru.

Uputila je i poziv za novi sastanak, koji će se ticati novih predloga i daljeg rada, za 17. april u devet časova.

“Sve ostale predloge prihvatam u najboljoj veri da ćemo u narednim danima formirati oba radna tela – i za izmene i dopune relevantnih zakona u skladu sa preporukama ODIHR-a, i za uvid, reviziju i kontrolu Jedinstvenog biračkog spiska”, navela je Ana Brnabić.

KOMENTARIŠI