Brnabić: U ponedeljak sednica Skupštine o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim...

Brnabić: U ponedeljak sednica Skupštine o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima

ANA BRNABIĆ, Foto: Urban City // B.P.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare da je zakazala sednicu parlamenta za ponedeljak u 11 časova.

Predlog o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima upućen je u skupštinsku proceduru.

Ana Brnabić je, na pres-konferenciji u parlamentu, rekla da je Predlog o izmenama i dopunama Zakona upućen u skupštinsku proceduru i da, prema zakonu, mora da prođe najmanje 24 sata do održavanja sednice.

Sednica na kojoj će se odlučivati o ovim izmenama zakazana je za ponedeljak u 11 časova, rekla je Brnabićeva i dodala da će se pre toga, u devet sati, održati Kogijum sa poslaničkim grupama o toku sednice i načinu rada.

Brnabićeva je naglasila da je više od dve trećine poslanika podržalo dopune i izmene zakona – 184 poslanika.

“Dvotrećinska većina je 167, mi imamo 184 poslanika. Ovo dovoljno govori o našoj ozbiljnosti. Pokazali smo građanima da možemo da se dogovorimo oko važnih stvari i na kraju realizujemo dogovor“, rekla je Brnabićeva.

Precizirala je da su izmene i dopune podržale sve poslaničke grupe vlasti, kao i pojedine poslaničke grupe opozicije – Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića, Novo lice Srbije, Zeleno-levi front “Ne davimo Beograd“, Ekološki ustanak, samostalni poslanici, Pokret slobodnih građana, SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

“Zaista želim da iskažem zahvalnost i zadovoljstvo zbog toga što smo postigli dogovor, što imamo ovako veliku podršku i što smo pokazali svim građanima, bez obzira na to za koga su glasili, ozbiljnost i odgovornost, da možemo da razgovaramo i da možemo da nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zemlje”, rekla je Brnabićeva.

Izrazila je nadu da će parlament nastaviti da funkcioniše na taj način i ocenila da bi to bila pozitivna promena koju bi svi građani podržali i koja bi doprinela sveukopnom smanjenju tenzija i podela u društvu, koje Srbiji u ovom trenutku ne trebaju.

“Srbija se suočava sa ozbiljnim pritiscima, sa ozbiljnim izazovima i treba zajedno da radimo i da napravimo jedinstvenu branu pritiscima i izazovima. Ovo nam, na kraju krajeva, to i omogućava, kao i vreme da se bavimo ozbiljnijim pitanjima”, rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je poručila da je odluka dela opozicije o bojkotu izbora neodgovorna i da to, ocenjuje, pokazuje njihovu vrhunsku neozbiljnost.

“Pričali smo 17 dana, to je bio predlog na stolu. Dali su nam čak i rok do 18. aprila i taj rok smo poštovali. Ako žele da bojkotuju, neka bojkotuju. Ne bih se dalje bavila time. Neka objasne svojim pristalicama zbog čega im je takva odluka. A opet, ja sam gotovo sigurna da će oni promeniti svoje mišljenje. To je na kraju krajeva i moja preporuka”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je u skladu sa demokratskim normama i standardima da se učestvuje na izborima i još jednom je zamolila taj deo opozicije da prihvati njenu preporuku.

“Što se tiče unutrašnje destabilizacije, čini mi se da smo našli način polako da smirimo strasti. Meni je važno da nemamo unutrašnju destabilizaciju. Da li ima aktera koji žele to da nametnu? Apsolutno. Žao mi je što se to vidi i po nekim poslaničkim grupama koje nisu želele da učestvuju u razgovoru i dijalogu”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da će se vlast boriti protiv destabilizacije, ali, kako kaže, političkim sredstvima i normalnim razgovorom.

“Mi nismo ni birali datum izbora, već smo se rukovodili Ustavom i zakonima Srbije“, rekla je Brnabićeva.

“Predložili smo alternativno rešenje da se beogradski izbori održe 2. juna, kada im je i zakonski rok i time smo na eksplicitan zahtev ili molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića izašli u susret zahtevima opozicije, a da možemo da se dogovorimo oko svih ostalih lokalnih izbora, da ne budu u julu ili avgustu, da budu kasnije, u septembru, oktobru, ukoliko to odgovara opoziciji. Na kraju krajeva, što nam dozvoljava više vremena da primenimo preporuke ODIHR-a”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je opozicija prvo insistirala na objedinjavanju i da svi izbori budu 2. juna, pa su dali predlog da se sve odloži za neki trenutak krajem godine.

“Oba predloga su bila na stolu, na kraju krajeva, izabrali smo onaj koji svakako nije bio u suprotnosti sa Ustavom, zato što bi onaj da se odlože beogradski izbori bio u suprotnosti sa Ustavom”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da rešenje koje je izabrano nije u suprotnosti sa Ustavom, jer se može promeniti zakon.

Zahvalila je predstavnicima opozicije koji su, kako je rekla, pokazali ozbiljnost i odgovornost i koji su rekli da su dobili to što su tražili i da idu na izbore.

“Sa druge strane, ne razumem ove kao što su Đilas, Marinika Tepić i Miloš Jovanović. Ali neka oni građanima objašnjavaju šta su hteli, to nije moje da objašnjavam”, rekla je Brnabićeva.

Navela je da će se nastaviti razgovori sa opozicijom povodom njihovih zahteva koji se odnose na medije i uređivanje biračkog spiska, ali da je neizvesno da li će ti zahtevi biti ispunjeni do izbora, 2. juna, iako će, kako je rekla, ona ubrzati procese koliko god je to moguće.

“Nastavljamo rad, dakle formiramo radna tela i za uvid, kontrolu, reviziju biračkog spiska i radna tela za izmenu i dopunu čitavog niza zakona u skladu sa preporukama ODIHR-a. Ja ću insistirati da se to ubrza, pošto smo do sada sve ove dane pričali samo o datumima. Sada smo završili tu temu, hajde sada da pričamo o izbornim uslovima”, rekla je Brnabićeva.

Što se tiče medija, rekla je Brnabićeva, u dogovoru sa svim poslaničkim grupama planiran je sastanak sa medijima, da se, kako je rekla, otvori i ta tema.

“Ne možemo da utičemo na uređivačku politiku, ali možemo da razgovaramo sa medijima. Koliko će moći da se primeni do drugog juna, ja ću dati sve od sebe da se primeni sve što je moguće, posebno što se tiče medija”, rekla je Brnabić.

Kada je reč o biračkom spisku, Brnabićeva je rekla da radno telo koje će raditi na izmenama i dopunama zakona ima svoju brzinu, i da će ih ona ubrzavati.

“Ali videćemo koliko će stići. Upravo to pitanje sam i ja postavljala nekoliko puta od 1. aprila, kada smo krenuli u razgovore i pitala zašto insistirate da tako bude, ukoliko sumnjate da do tada možemo da primenimo sve preporuke ODIHR-a. Oni su rekli zato što će to na kraju krajeva obezbediti da nemamo migraciju birača ili kako god”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da i dalje misli da je predlog da se beogradski izbori održe u najkasnijem mogućem terminu sada, a svi ostali lokalni na jesen, bolji nego ovaj da izbori budu objedinjeni, na čemu je insistirala opozicija.

Odgovarajući na pitanje o tome kako će izgledati komisija za birački spisak, Brnabićeva je rekla da je bilo različitih zahteva i predloga opozicije i nevladinih organizacija, i da će se truditi da se nađe najbolji mogući kompromis.

Istakla je da postoje jasne stvari koje mogu da se urade već sada u skladu sa svim zakonima, a koje bi povećale transparentnost.

KOMENTARIŠI