ANA BRNABIĆ, Foto: Urban City / I.P.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je kasno sinoć postignut dogovor sa svim sindikatima radnika “Pošte Srbije”, kako je navela, i reprezentativnim i nereprezentativnim.

Predsednica Vlade podvukla je da razgovori nisu bili laki, ali da smatra da je postignut kompromis koji je dobar po sve radnike “Pošte Srbije”.

“Radnicima u tehnologiji se odmah povećavaju plate za 10 odsto, i još 10 odsto od 1. januara 2024. To je kumulativno povećanje plata radnicima u tehnologiji od 21 odsto u odnosu na njihovu trenutnu zaradu”, rekla je Brnabićeva.

Navela je da radnicima u administraciji sledi dodatno povećanje plata od 1. januara naredne godine, u iznosu od 10 odsto.

“Svim radnicima, osim rukovodstvu, sledi isplata jednokratne finansijske pomoći od 20.000 dinara do 25. novembra. Svi koji prekinu obustavu rada do 12 časova, neće trpeti nijednu sankciju. Razliku, za koju im je umanjena već isplaćena zarada, dobiće sa narednom platom”, rekla je premijerka.

Brnabićeva se zahvalila sindikatima “Pošte Srbije” koji su sinoć razgovarali sa Vladom Srbije i navela da očekuje nastavak redovnog rada “Pošte Srbije” od podneva.

“Mislim da je dogovor više nego fer. Pokazali smo poštovanje prema radnicima i verujem da je to stvar dogovora. Nikada se do sada nije desilo, i Vlada Srbije nikada na to neće pristati, da bilo ko štrajkom i blokadama predoči zahteve, a neće da razgovara pregovora i vidi šta je moguće, jer se svaka takva situacija mora rešiti dijalogom i kompromisom”, rekla je premijerka.

Premijerka se osvrnula na izjave poštara Stefana Mitrovića – jednog od radnika Pošte koji je prethodno obustavio rad – da se prekid rada ne obustavlja jer radnike ne predstavljaju sindikati.

Istakla je da je i Mitrović bio pozvan na sastanak, iako predstavlja 48 radnika od 14.100 zaposlenih u “Pošte Srbije”, ali da on nije želeo da prisustvuje razgovorima.

Premijerka je navela i da je Mitrović politizovao prekid rada radnika “Pošte Srbije”.

“Nadam se da ‘Pošte Srbije’ od 12 časova počinje da radi. Ukoliko budemo imali dalje blokade, to nanosi ogromu štetu ‘Pošte Srbije’, a na kraju krajeva i jeste korist za konkurenciju”, zaključila je Brnabićeva.

KOMENTARIŠI