Broj telefona za one koji dolaze iz Kine, a imaju simptome infekcije

Broj telefona za one koji dolaze iz Kine, a imaju simptome infekcije

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da je radi prevencije uveden telefonski broj 064/8945-235 na koji se mogu javiti svi građani koji dolaze iz kineskog grada Vuhana i drugih područja zahvaćenih koronavirusom ukoliko osete, ili sumnjaju da imaju, bilo kakve simptome respiratornih infekcija.

S obzirom na očekivani povećani priliv ljudi iz navedenog područja usled proslave kineske Nove godine, Ministarstvo zdravlja odlučilo se na uvođenje ovog posebnog broja za hitne medicinske intervencije.

Odmah po pozivu navedenog broja, ekipe za hitnu medicinsku pomoć opremljene zaštitnom opremom pružiće pomoć i transportovati lice koje je u prethodnom periodu boravilo u području zahvaćenom korona virusom na Kliniku za infektivne i tropske bolesti gde će biti sprovedena opservacija i kompletna dijagnostika kao i dalje lečenje ukoliko je potrebno.

Ministarstvo zdravlja i ovom prilikom naglašava da je država Srbija blagovremeno preduzela sve neophodne mere zaštite kako bi sprečila pojavu koronavirusa u našoj zemlji, postavljene su termovizijske kamere na aerodromima, obezbeđeni su neophodni reagensi za potvrđivanje virusa, a uvođenjem posebnog telefonskog broja 064/8945-235 nastavljaju se preventivne aktivnosti.

U skladu sa tim, kao i dosadašnjim informacijama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o širenju i stepenu smrtnosti od korona virusa, razloga za paniku i uzbunjivanje građana nema, a Ministarstvo zdravlja nastaviće da svakodnevno prati dalji razvoj situacije, i preduzima sve neophodne mere zaštite.

KOMENTARIŠI