Na državnom prvenstvu u draj tulingu (dry tooling), Bojan Trailović alpinista planinarskog  kluba “Vukan” iz Požarevca osvojio je bronzanu medalju u seniorskoj konkurenciji.

Takmičenje je održano u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, a organizovano je od strane kluba ekstremnih sportova  “Armadiljo” iz Čačka i pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije.

Svi takmičari imali su zadatak da  u kvalifikacijama penju osam različitih smerova (staza), a najboljih 6 kvalifikanata se plasiralo u finale gde je penjan finalni smer. Bojan je kvalifikacije prošao kao šesti po redu, a do trećeg mesta se izborio pedantnim i sigurnim penjanjem.

Na takmičenju je iz PK “Vukan” učestvovala i Ana Stojanović, ona je zauzela četvrto mesto u seniorskoj konkurenciji za žene. Na takmičenjima u draj tulingu koriste se specijalne alatke  za ruke i noge za penjanje u ledu, a penje se kombinovano stena – led, s time što se penjanje leda simulira drvenim profilima (daske ,viseći balvani,…) iz razloga jer  bi dolazilo do razbijanja ledene strukture i uslovi penjanja ne bi bili isti za sve takmičare.

Foto: Privatna arhiva // ustupljene fotografije

Jedan draj tuling smer obuhvata određene hvatove i gazišta (obeležena mesta ) koje takmičar sme da koristi, na polovini smera postoji sigurni hvat (zona) koji omogućava zagarantovani broj poena i koja se računa kao pola smera. Poslednji hvat (top) se mora držati sa obe alatke da bi se smer priznao kao popet. Postoji i vremensko ograničenje za penjanje svakog smera, a broji se i svaki naredni pokret iznad hvatišta obeleženog za “zonu”. Draj tuling je kompleksan sport koji  na sledećim zimskim olimpijskim igrama postaje olimpijski sport. Zahteva veliku veštinu i poznavnje tehnike penjanja, iziskuje od penjača maksimalnu koncentraciju i snagu.

PK “Vukan” poseduje veštačku stenu za treniranje  koja se nalazi u fiskulturnoj sali OŠ “Kralj Aleksandar I” u Požarevcu i svi koji bi želeli da se oprobaju u sportskom penjanju ili alpinizmu mogu ih kontaktirati putem sajta i društvenih mreža PK “Vukan”.

KOMENTARIŠI