Bronzana plaketa šampion solidarnosti uručena opštini Veliko Gradište

Bronzana plaketa šampion solidarnosti uručena opštini Veliko Gradište

Opštini Veliko Gradište danas je u gradskom zdanju uručena bronzana plaketa Šampion solidarnosti za uspešno učešće i najveći broj davalaca krvi u Zimskoj kampanji 2021. godine Instituta za transfuziju Srbije.

Kako je navela direktorka Instituta, dr Vesna Mijucić, ova opština, koja već godinama unazad osvaja različita priznanja vezana za dobrovoljno davalaštvo krvi, dobitnik je bronzane plakete u kampanji u kojoj je učestvovalo 39 gradova i opština, sa oko 4.300 davalaca krvi.

Ona je istakla i da je pandemija kovida napravila velike teškoće u prikupljanju dovoljnih rezervi krvi, ali i da je ohrabrujuće to što je prošle godine na teritoriji Republike Srbije prikupljeno 190 jedinica krvi, što je više nego u 2020. godini, kao i da su građani Velikog Gradišta prošle godine dali 30 odsto jedinica krvi više u odnosu na 2020. te da je taj nivo veći od proseka Republike Srbije. Ujedno, Mijucić je zahvalila i Crvenom krstu Veliko Gradište na postignutim rezultatima.

Primivši priznanje, zamenik predsednika opštine Slađan Marković rekao je da Gradištanci, zajedno sa Crvenim krstom koji se trudi da organizacija prođe u najboljem redu, i pored četiri redovne kampanje traže način da naprave još jednu vanrednu što je doprinelo ovom priznanju.

“Ja sam ponosan na moje Gradištance, ova bronzana plaketa je plaketa koju su, u stvari, oni zavredeli. Još sam ponosniji, s obzirom da smo dve godine u godini pandemije, da oni prepoznaju značaj davalaštva krvi u teškim vremenima i da su održali kontinuitet i pored svih nepogoda koje su nas snašle.“, rekao je Marković, dodavši da ova nagrada obavezuje na još bolje rezultate.

Marković je ovom prilikom uputio molbu svima da se priključe kampanji i da daju krv i onda kada to nije potrebno samo njihovim najbližima.

KOMENTARIŠI