Foto: Pixabay / Wokandapix

Putevi Srbije rasipisali su tendere za izradu dokumentacije za četiri brze saobraćajnice. Kako se navodi u javnim nabavkama, objavljenim 11. septembra, izgradnjom ovih puteva povezaće se Paraćin i Negotin, Golubac i Brza Palanka, Kragujevac i Mrčajevaci i Kladovo i Negotin.

Naime, ovo javno preduzeće raspisalo je tender za izradu Prostornog plana područja posebne namene infrastrukrutnog koridora i Studija opravadanosti i Idejnog projekta izgradnje brze saobraćajnice Paraćin-Zaječar-Negotin. Procenjena vrednost ove nabavke iznosi 210 miliona dinara, a rok za dostavljanje ponuda je 15. oktobar.

Ovaj putni pravac, predviđene dužine od oko 140 km predstavlja značajnu drumsku komunikaciju u saobraćajnom povezivanju Srbije i Bugarske, a iz položaja deonice vidi se njena važnost i uloga u regionu sa aspekta privrede. Predmetna trasa buduće brze saobraćajnice omogućiće vezu zaječarskog i negotinskog regiona sa centralnom i zapadnom Srbijom, kao i vezu rudarskih basena Bor i Majdanpek sa tim delovima zemlje, navodi se u dokumentaciji.

Putevi Srbije rapisali su i tender za izradu Prethodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom izgradnje brzih saobraćajnica Golubac-Donji Milanovac- Brza Palanka, kao i Kladovo-Negotin. Vrednost ove javne nabavke iznosi 146 miliona dinara, a rok za dostavljanje ponuda je 14. oktobar.

Koridor trase predmetnih brzih saobraćajnica povezaće deonicu brze saobraćajnice I-B reda koja se prostire od petlje Požarevac na autoputu Beograd – Niš, preko Požarevca (Obilaznica), Velikog Gradišta i Golupca sa Donjim Milanovcem i Brzom Palankom, kao i Kladovo sa Negotinom preko Brze Palanke. Trasa po postojećim državnim putevima je dužine oko 146km, navodi se u tenderu.

Takođe, radiće se i Prehodna studija opravdanosti sa Generalnim porojektom izgradnje puta dužine 35 km od Kragujevca do veze sa državnim putem E-761 u Mrčajevcima. Rok za dostavljanje ponuda za ovu javnu nabavku vrednosti 50 miliona dinara je 14. oktobar.

Koridor trase predmetnog državnog puta IA reda povezaće državni put IA-A5 (E-761) – deonica Pojate-Preljina sa Severnom obilaznicom grada Kragujevca.

Podsetimo, izgradnja brze saobraćajnice od Kragujevca do Mrčajevaca poćeče iduće godine i koštaće 150 mil EUR. To je u Batočini, 2. septembra najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović.

Ona je novinarima rekla da su Putevi Srbije obavezni da završe dokumentaciju, a u državnom budžetu za 2020. godinu će biti deo novca za tu saobraćajnicu.

– Negde u drugoj polovini sledeće godine ili trećem kvartalu, realno kada posmatramo stvari, trebalo bi da počne izgradnja te brze saobraćajnice – rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da će se deonica Kragujevac-Mrčajevci povezati s deonicom Preljina-Kraljevo.

Kada je u pitanju izgradnja puta od Paraćina do Zaječara, taj projekat će biti deo velikog investicionog plana, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekla je Mihajlović u julu ove ove godine.

KOMENTARIŠI