Foto: Urban City, jul 2017.

Velika pukotina u Mediteranskoj ulici u Budvi uznemirila stanare. Uzaludna upozorenja da ne treba graditi objekte veće od dva sprata.

Stanovnici Mediteranske ulice u Budvi, koja vodi od jadranske magistrale do starog budvanskog grada, već dva dana su u velikom strahu jer se na kolovozu pojavio rascep u dužini od preko 30 metara koji se stalno produbljuje i širi, zbog čega je komunalna policija zabranila saobraćaj.

Soliteri klize prema plaži! Foto: Vijeti, februar 2018.
 Da se radi o ozbiljnom problemu, upozorio je gradonačelnik Budve Dragan Krapović, koji se obratio na više relevantnih adresa u Podgorici tražeći da se prvo ispita o čemu se radi a potom da se preduzmu mere zaštite.

– Ne želimo da plašimo građane, ali je očigledno da je situacija ozbiljna. Nadamo se da će stručnjaci Građevinskog fakulteta što pre ustanoviti o čemu je reč i predložili mere koje bi trebalo preduzeti – kazao je Krapović. – Brine to što se rascep širi i prenosi se na okolne trotoare.

Foto: Urban City, jul 2017.

Uz samu ulicu se nalazi i Dečji vrtić “Ljubica Jovanović Maše”, pa su roditelji mališana koji ga pohađaju zabrinuti. U četvrtak njih sedemdesetoro nije dovelo svoju decu u vrtić.

Krapović je istakao da postoji sumnja da su za “cvetanje” ulice i pojavu rupa u Mediteranskoj “krivi” soliteri koji su izgrađeni s donje strane ulice prema moru, i oni koji su u izgradnji. Radi se o previsokim i preteškim objektima koji su poređani jedan uz drugi na trusnom terenu.

Profesor dr Rade Ratković, koji je u turizmu više decenija, kaže da su nakon razornog zemljotresa 1979. godine domaći i strani stručnjaci napravili seizmičku sliku celog područja. Za Slovensku plažu i prostor uz nju, gde se nalaze pomenuti soliteri koji sada donose strah i brigu, rekli su da je u pitanju peskovito područje, na kojem ne treba graditi, posebno ne objekte veće od dva sprata, uz poštovanje seizmičkih standarda.

Foto: Urban City, jul 2017.

Na to se zaboravilo, došli su novi biznismeni, investitori koje interesuje samo profit i nikli su soliteri koji sada donose brigu, jer je vrlo moguće da su podignuti na klizištu.

Budvani koji ovde dugo žive kažu da se lokalitet na kojemu su sagrađeni ili se tek grade soliteri ranije zvao Velja (velika) voda i da taj naziv upućuje na to da je taj teren previše mekan i porozan da bi poneo mamutske građevine koje treba da pojedincima donesu dobre zarade.

Foto: Urban City, jul 2017.

REČ STRUKE

Prvi čovek Budve je saopštio da su ljudi iz lokalne uprave i javnih preduzeća stalno na terenu, da prate razvoj situacije i da su spremni da reaguju posle nalaza stručnjaka iz Podgorice.

STOP GRADNjI

– Ako bude trebalo, spremni smo i za preduzmemo rigorozne zabrane dalje gradnje na ovom području – kaže prvi čovek Budve. – Očigledno je da je ranija vlast olako izdavala građevinske dozvole, ne poštujući mišljenje struke.

KOMENTARIŠI