Budžet i hidroelektrane na Dnevnom redu 27. sednice SO Žagubica

Budžet i hidroelektrane na Dnevnom redu 27. sednice SO Žagubica

Foto: Urban City // B.P.

Na sednici Skupštine opštine Žagubica održanoj 27. septembra, kojoj je pored 22 odbornika i predstavnika SO, prisustvovao i predsednik opštine Safet Pavlović, njegov zamenik Predrag Ivković, pomoćnik Dušan Milosavljević, kao i načelnici odeljenja lokalne samouprave.

Nakon jednoglasno usvojenog zapisnika sa prethodne sednice, pristupilo se Dnevnom redu. Kao prva tačka zbog hitnosti postupka uz saglasnost svih prisutnih odbornika, uvrštena je tačka – predlog zaključka predsednika o pokretanju postupka za pribavljanje nepokretnosti objekta FOŽ u svojini opštine Žagubica neposrednom pogodbom, čime se stiču uslovi za upošljavanje određenog broja ljudi i rešavanje gorućeg problema opštine, a to je samo jedan od ugovorenih poslovnih planova, kako je nedavno na obeležavanju Dana opštine, izjavio predsednik opštine Žagubica. Ovu tačku je ukratko na sednici obrazložio Tomislav Milojević, sekretar SO.

Zatim je usvojen izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Žagubica za ovu godinu za period 01. 01. 2019 do 30. 06. 2019.godine u celini i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Žagubica za 2019. godinu, o čemu je opširnije govorio rukovodilac odeljenja za finansije i budžet opštine Žagubica.

Usledilo je razmatranje Izveštaja Komisije za proveru zakonitosti radi davanja saglasnosti – odnosno razmatranje mišljenja na Zaključak sa prethodnog Opštinskog Veća opštine Žagubica o trenutnom stanju sa izgradnjom hidroelektrana i razmatranju zakonitosti postupanja investitora, odnosno slanja svih dokumenata na uvid nadležnim ministarstvima, po čijim će se odlukama dalje postupati. Ovu tačku Dnevnog reda obrazložio je predsednik opštine, koji se najpre obratio odbornicima.

„Prvo da se zahvalim na izuzetno dobroj saradnji, jer činjenica da ovo što radimo za Žagubicu nije samo delo mog tima i mene, nego sviju vas koji ste ovde u skupštinskim klupama, donošenjem jednoglasnih odluka. Što se tiče ove tačke Dnevnog reda, reč je o nečemu što je zadesilo celu našu Srbiju, pa i elektrane u našoj opštini. Da ne bismo mi nešto lomili preko kolena, ja sam dao nalog Opštinskom veću da odredi komisije koje su kopetentne za to rešavanje, da pregledaju kompletnu dokumentaciju koja je izdata do danas. Vi u materijalu imate mišljenje komisije šta je nepravilno odrađeno. Ja čitajući ovo zaključio sam da izgradnjom brane koja je pomerena iz samo invenstitorima znanih razloga, zahvatila je zaštitno područke, samim tim , adekvatna je rušenju. Međutim, ipak je to možda i za turizam u budućnosti, za Ribare i taj deo, velika građevina, te iz tog razloga možda ne bi trebalo da poništimo dozvolu, već predlažem da donesemo zaključak, i na osnovu ovoga što je komisija napravila zapisnik, mi nadležnom ministarstvu pošaljemo još jednom na proveru svu dokumentaciju. Izlaskom komisije na licu mesta utvrdiće se da li je zaista brana izgrađena u zaštićenoj zoni, gde je prostornim planom Srbije predviđena izgradnja brana za vodosnabdevanje, i da se vratimo unazad kada je doneta odluka 2010. godine, da kroz tunel, invenstitor je obavezan da napravi saobraćajnicu u jednom delu. Ni to nije ispoštovao, kroz tunel je sproveo cevovod i kroz tunel ne može da se kreće saobraćaj. Ovim zaključkom, predlog je da se svim ministarstvima ponovo obratimo, a da donesemo danas odluku da se ne izda upotrebna dozvola, na šta imamo pravo, do pribavljanja svih tih saglasnosti. Znači, naši organi ne mogu da izdaju upotrebnui dozvolu dok ministarstva posle ove sednice, ne daju ponovo svoje mišljenje da li komisija u pravu ili ne. Jedostavno nešto što ne moramo da lomimo preko kolena, postoje nadležna ministarstva koja odlučuju o tome. Ako su ministarstva saglasna i daju pozitivno mišljenje dobiće upotrebnu dozvolu, a ako ne, to će verovatno građevinska inspekcija da podnese zahtev za rušenje iste. Za sada smo dobili izveštaj komisije samo za ovu hidroelektranu“, istakao je Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubica.

Sve tačke Dnevnog reda jednoglasno su usvojene, čime je potvrđena još jednom efikasnost rada Skupštine.

KOMENTARIŠI