Prema statističkim podacima, čak 60 odsto dece smrtno strada u saobraćaju zato što roditelji nisu na odgovarajući način upotrebili pojas i sedišta za decu. U našoj zemlji njihova upotreba je i dalje ispod nivoa razvijenih zemalja.

U poslednjih pet godina, prema zvaničnim podacima, u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginula su 63 deteta, od toga više od 30 u automobilu – zato što nisu bili u sedištu, nisu bili vezani ili je auto-sedište korišćeno na pogrešan način.

“To nije greška deteta, to je greška roditelja. Taj problem je imala i Švedska devedesetih godina. U periodu od 1992. do 1997. godine, za pet godina u 70 saobraćajnih nesreća poginulo je 79 dece. Prepoznali su da jedna trećina roditelja ili nije koristila pojas ili nije koristila sedište ili nisu korišćeni na ispravan način. Danas Švedska ima procenat upotrebe sedišta i pojasa između 95 i 97 odsto i danas u Švedskoj nema poginule dece”, objašnjava Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

U Srbiji od 69 odsto roditelja koji u autombilu imaju dečije auto-sedište, čak 90 odsto ih koristi nepropisno i decu vozi nepravilno. Tri godine je u Švedskom VTI institutu rađeno testiranje novog auto-sedišta sa unapređenim standardima zbog još veće sigurnosti dece u vozilu.

“Kada pogledamo koliko smo postigli u Skandinaviji, gde je situacija bolja nego u drugim zemljama Evrope, zaključujemo da smo na dobrom putu, ali i dalje moramo da pričamo o novitetima, unapređenju i da širimo svoju misiju svuda”, ističe direktor norveške kompanije NPD BeSafe Oke van Movrik.

Glava i stomak najranjiviji delovi tela

Glava i stomak su najranjiviji delovi tela, zato treba da budu najzaštićeniji. To se postiže prevozom dece u auto-sedištu postavljenom suprotno od smera kretanja vozila.

“Kada je sedište okrenuto frontalno u slučaju udesa, telo će se pomeriti napred – tada je opterećenje na leđima i vratu, a tu je i rizik od udarca glavom, što izaziva ozbiljne povrede. Kada okrenete sedište suprotno, dete će prilikom udesa biti ugurano u sedište, a stres ublažen, jer je raspoređen na celo telo”, kaže van Movrik.

Kada dete treba da bude okrenuto suprotno od smera kretanja

Najnovije evropske studije pokazuju da sedište okrenuto suprotno od smera kretanja treba primenjivati sve do sedme godine deteta.

“U Srbiji imamo problem sa tim da roditelji ne poznaju dovoljno značaj važnosti vožnje u suprotnom smeru i negde insistiramo i predlažemo da se dete bar do 15 meseci vozi u smeru suprotnom od smera vožnje. Roditelji nemaju dovoljno informacija i nemaju razvijenu svest i puno je zabluda, generalno plašimo se da ćemo deci povrediti noge, ako su u suprotnom smeru i generalno mnogo više brinemo i vodimo računa o toj nekoj udobnosti”, kaže savetnica Agencije za bezbednost saobraćaja marijana Jovanović.

“Ne treba tražiti razloge, glavna prednost je da dete ostane živo. To je velika razlika u odnosu na pogrešno postavljeno ili uopšte nevezano dete. Moramo nastaviti da informišemo, učimo roditelje da pojas i sedište koriste ispravno”, kaže Jam Venal sa švedskog VTI instituta.

Neki roditelji smatraju da sedište nije bitno

Na švedskom institutu za proveru kvaliteta, Norveška kompanija testirala je dečje auto-sedište sa aluminijumskim ojačanjem. Test urađen uz simulaciju udesa pri brzini od 57 kilometara na čas pokazao je da sedište ostaje neoštećeno, a dete sa minimalnim povredama.

“Ali i dalje jedan deo roditelja smatra da sedište nije bitno i dalje jedan deo roditelja smatra da pojas nije bitan, ne veruju pojasu i sedištu”, kaže Pešić.

Zbog nevezivanja pojasa u Srbiji godišnje život izgubi više od sto ljudi. Među njima su i deca.

Šezdesetih godina prošlog veka Švedska je prvi put upotrebila dečije autosedište suprotno od pravca kretanja vozila, pola veka kasnije, danas ona je jedna od najsigurnijih zemalja kada je u pitanju bezbednost dece na putevima.

Kazne do 120.000 dinara

Kazna za nekorišćenje auto-sedišta je 5.000 dinara, dok kazne zbog držanja deteta u krilu tokom vožnje ili prevoženja na mestu koje nije predviđeno za sedenje, poput traktora, idu i do 120.000 dinara ili minimum 15 dana zatvora.

KOMENTARIŠI