Novo upozorenje RHMZ-a, stiže nevreme

Novo upozorenje RHMZ-a, stiže nevreme

Foto: Pixabay / ilustracija

I danas veoma toplo sa najvišom temperaturom u većini mesta od 33 do 36°C, od sutra temperatura u osetnom padu.

Danas u drugom delu dana lokalno su moguće kratkotrajne vremenske nepogode – jak plјusak sa velikom količinom padavina za kratko vreme, grad, jak i olujni vetar, sa najvećom verovatnoćom na severu, zapadu i jugozapadu Srbije.

U Požarevcu sunce, pa pljuskovi s grmljavinom. Jutarnja temperatura oko 23, najviša dnevna oko 36 stepeni.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana osetno svežije.

U sredu promenljivo oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom.

U četvrtak pretežno sunčano uz dnevni razvoj oblačnosti i uglavnom suvo vreme.

Zatim pretežno sunčano, samo se u petak i subotu posle podne, uglavnom u brdsko-planinskim predelima, uz promenljivu oblačnost očekuju lokalni pljuskovi i grmljavine.

Maksimalna temperatura ≥ 35°C

Veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi su hronični bolesniki, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni uslovi za snabdevanje električnom energijom. Problemi u saobraćaju.

Lokalna pojava grmljavina sa ili bez padavina

Rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, problemi u telekomunikacijama. Mogući problemi u transportu električne energije zbog udara groma. Moguća je lokalna pojava intezivnih pljuskova, bujica i jakih udara vetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

KOMENTARIŠI