Vlada Srbije donela je Uredbu o maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa-500 poznatog kao “sava” na 46 dinara, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je to urađeno kako bi se obezbedilo snabdevanje tržišta ovim hlebom i kako ne bi došlo do većih promena cene.

Tatjana Matić je novinarima rekla da je zabunu izazvao podatak da su neki pekari, pre svega sa juga Srbije, koji su, kako je navela, inače poznati po nižim cenama hleba, povećali neke cene, pre svega proizvoda od brašna.

“Maloprodajna cena hleba ‘sava’ ubuduće neće moći da pređe 46 dinara. Bez obzira na poremećaje na tržištu, pre svega kada govorimo o cenama pšenice, Srbija ima dovoljno zaliha i obezbediće i dodatnu intervenciju iz republičkih robnih rezervi od 30.000 tona pekarima i mlinarima kako bi ova cena ostala stabilna”, naglasila je ministarka.

Dodala je da će, ako bude potrebe, Republička direkcija za robne rezerve, reagovati dodatnim količinama a to, kako je istakla, u ovom trenutku nije neophodno.

Ministarka Matić je navela da je Unija pekara Srbije saglasna sa ovim merama Vlade Srbije i da je upravo ona dogovorila ovakve korake na jutrošnjem sastanku, nakon čega je Vlada Srbije donela pomenutu uredbu.

Podsetila je da je Vlada Srbije poslednju uredbu ovog tipa stavila van snage pre dve godine kada je maksimalna maloprodajna cena hleba “sava” bila 46,5 dinara.

Pre toga, kako je navela, na snazi je bila uredba po kojoj je ta cena bila 48,8 dinara.

KOMENTARIŠI