Ceo minimalac treba da bude neoporezovan

Ceo minimalac treba da bude neoporezovan

Foto: Pixabay

Vreme je da se konačno krene sa reformom poreza na dohodak i da se sa proporcionalnog pređe na progresivno oporezivanje zarade, smatra Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Prava mera za poslodavce bila bi da ceo minimalac bude oslobođen plaćanja poreza i doprinosa, stanovište je koje se više puta čulo poslednjih dana od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će minimalna plata od sledeće godine iznositi oko 35.000 dinara, što je povećanje za oko 3.000 dinara u odnosu na trenutnu.

Sindikati pak smatraju da uvećanje treba da bude 20 odsto, odnosno oko 6.400 dinara, kako bi se minimalna zarada bar malo približila potrošačkoj korpi. S druge strane, poslodavcima je tih 3.000 mnogo, čak i uz ponuđeno povećanje neoporezivog dela i smanjenja poreza i doprinosa na plate, jer je iza njih teška godina u kojoj je malo ko od njih povećao promet za 10 odsto.

Unija poslodavaca Srbije (UPS) pozdravlja najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država poslodavcima pomoći povećanjem neoporezive osnovice sa 18.300 na 19.300 dinara i smatra da bi to trebalo da bude i više. Takođe, trebalo bi da bude veće i najavljeno smanjenje poreza i doprinosa za pola procenta do 1,5 odsto.

Srđan Drobnjaković, direktor UPS-a, izjavio je za Tanjug da je prošla godina bila teška za privredu i povećanje neoporezive osnovice za oko 1.000 dinara u takvoj situaciji ne bi bilo dovoljno.

Prema njegovim rečima, prava mera bi bila da se ceo minimalac oslobodi plaćanja poreza i doprinosa. Kod oslobađanja poslodavaca od poreza, kaže, reč je o tome da se oni rasterete da mogu da isplate minimalnu zaradu, a ne da im država izlazi u susret.

– Fiskalni savet predložio je da se neoporezivi deo poveća na 26.000 dinara, ali da se uveća i stopa poreza i doprinosa sa 10 na 15 odsto. To će biti i naš predlog kada 15. avgusta počnu pregovori vlade, sindikata i poslodavaca o novoj minimalnoj ceni rada – objašnjava Drobnjaković i dodaje da je vreme da se konačno krene sa reformom poreza na dohodak i da se sa proporcionalnog pređe na progresivno oporezivanje zarade.

On očekuje da će sindikati, sa svoje strane, imati druge predloge i verovatno tražiti i veće povišenje minimalca nego što su 3.000 dinara koje sada nagoveštava država.

– Bojim se da ćemo na kraju opet imati scenario iz poslednje dve godine da nećemo postići dogovor i da će država da preseče do 15. septembra, kada je rok da se utvrdi novi minimalac – napominje Drobnjaković.

Nastavak teskta pročitajte OVDE.

KOMENTARIŠI