Češki ambasador u Malom Crniću

Češki ambasador u Malom Crniću

Predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević i predsednica Skupštine opštine Goranka Stević, upriličili su u subotu 13. oktobra prijem ambasadaru Češke republike u Beogradu, Tomasu Kuhtu, predstavnicima Podružnice „Česi Rudničko Takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca: Momčilu Paunoviću, Ani Jelić i Ani Cicović, Nenadu Karamijakoviću iz Udruženja „Česi Šumadije“ iz Kragujevca, kao i grupi entuzijasta iz naselja, Malog Crnića, na čelu sa Darkom Stevićem sa željom da se izvrši restauracija takozvanog „Malog mlina“ u kompleksu Mlin „Mlava“ sa nekadašnjim nazivom „Bajloni i Sinovi“ – prvi parni mlin u Evropi.

Foto: BSMMC

Razgovor predsednika opštine Malo Crniće Mališe Antonijevića i Česškog Ambasadora Tomaša Kuhta, dvijao se u veoma prijatnom ambijentu. Razgovaralo se o neprocenjivom značaju dolaska porodice Bajloni iz Češke u Srbiju. Na tlu Srbije pokazali su svoju sposobnost u raznovrsnim poslovima, a posebno u prehrambenoj industriji, preciznije – mlevenju žitarica. Osim toga što su izgradili prvi parni mlin, bili su i ktitori Crkve, Škole i Čitaonice.

Zahvaljujući humanosti i širokogrudosti porodice Bajloni, meštani su imali električno osvetljenje i druge pogodnosti koje su značajno uticale na život meštana Stiškog kraja.

Foto: BSMMC

Darko Stević je govorio o mogućnosti restauracije „Malog mlina“ koji bi u funkciji Muzeja bio privlačan za turiste, ali i za razvoj opštine Malo Crniće u celini. Saradnjom sa Češkom ambasadom, ojačala bi zainteresovanost za istorijsku prošlost kako opštine Malo Crniće, tako i Srbije.

Povodom posete Češkog ambasadora, upriličena je izložba fotografija koju je otvorila Jasmina Živković sa kolegama iz Istojiskog arhiva Požarevac.

Foto: BSMMC

Delegacija je posetila Crkvu „Sveti Ignjatije Bogonosac“ gde su saslušali starešinu Crkve, Slobodana Stanića, koji je besedio o humanosti porodice Bajloni i samoj izgradnji Crkve. Poštovaoce rada porodice Bajloni, put je dalje vodio do porodične grobnice na malocrnićkom groblju „Bajlonijeve kapele“, koja je u fazi restauriranja i do Mlina, gde se takođe planira restauracija i otvarljanje Muzeja sa eksponatima vezanim za ovu poznatu Češku porodicu.

KOMENTARIŠI