Obeležen Dan oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu

Obeležen Dan oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu, u gradskom parku održan je komemorativni skup u znak sećanja na borce i žrtve i ovaj važan istorijski događaj

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu, u gradskom parku održan je komemorativni skup u znak sećanja na borce i žrtve i ovaj važan istorijski događaj.

Na te dane i stogodišnjicu završetka Velikog rata, prisutne građane Velikog Gradišta, predstavnike lokalne samouprave i institucija, kao i učenike Srednje škole “Miloje Vasić“, podsetio je profesor ove škole, Nenad Mihajlović: “Čitav 20. vek je bio vek velikih ratova, herojskih epopeja, ali i vek velikih stradanja, patnji i mučenja kroz koje je prošao naš narod.“.

Prisutnima su se obratili predstavnici Potomaka oslobodilačkih ratova 1912-1920. godine i OO SUBNOR iz Velikog Gradišta. Hroničar Velikog Gradišta, Žarko Živanović, izneo je podatke o prvim žrtvama Velikog rata, potapanjem brodova “Srbija“ i “Mačva“ u gradištanskom pristaništu te borbama u Ramu i na Mačkovom kamenu u kojima je život izgubilo oko 1.600 boraca ove opštine. I u Drugom svetskom ratu, neprijatelj u Gradište stiže Dunavom gde mu se suprotstavlja Prtizanski odred na čelu sa Veljkom Dugoševićem i brojnim borcima ovog kraja: Božom Đorđevićem Buđonijem, Mikčetom Stojadinovićem, Ljubisavom Jovanovićem – artiljercem, Perom Metalcem, velikanom Vlastimirom Pavlovićem Carevcem i mnogim drugima. Tokom ovog rata Veliko Gradište bilo je tri puta zaposedano i tri puta oslobađano.

Vence na oba spomenika položile su delegacije opštine Veliko Gradište, Vojske Srbije – Centra za obuku kopnene vojske iz Požarevca, OO SUBNOR Veliko Gradište i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova 1914-1918. godine Veliko Gradište, a položeni su i na mestu zvanom Prevod, gde je 1941. streljana grupa meštana Velikog Gradišta. Sveštanici gradištanske parohije obavili su pomen za stradale vojnike i civile.

KOMENTARIŠI