Gradska plaža "Pizana", Foto: Urban City / B.P.

Ako planirate ove godine da leto provedete na crnogorskom primorju, trebalo bi da znate da je voda Jadranskog mora visokog kvaliteta, kao i da 30 kupališta u Crnoj Gori nosi Plavu zastavu.

“Javno preduzeće za upravljenje morskim dobrom i Institut za biologiju mora već godinama vrše monitoring na više od 100 lokacija od Ulcinja do Herceg Novog, gotovo 97 odsto na tim lokacijama more ima oznaku ”k1”, što znači da je voda visokog kvaliteta i poželjna za kupanje i sa mikrobiološkog i s drugih standarda”, rekao je Jelušić.

Prema njegovim rečima, to je rezultat toga što su sve lokalne samouprave uložile stotine miliona evra za tretman otpadnih voda.

Govoreći o plažama koje su nosioci Plave zastave, Jelušić navodi da je do pre desetak godina crnogorska obala imala tri ili četiri plaže koje nose to međunarodno priznanje za kvalitet, a da ih danas ima 30.

“Slovenska plaža”, Foto: Urban City, 14. jul 2018.

Naime, Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala koji se svake godine dodeljuje najčistijim plažama i marinama koje ispune rigorozne međunarodne standarde po 33 kriterijuma.

Jelušić ističe da je 30 plaža pod Plavom zastavom impresivna brojka za Crnu Goru, imajući u vidu da crnogorska obala ima oko 100 kilometara plaža za kupanje, dok Hrvatska, navodi, ima dužu obalu, a nema veći broj tih zastavica.

KOMENTARIŠI