Foto: Pixabay // ilustracija

Indeks UV zračenja danas je najviši u Sjenici i iznosi 10, kao i u Požarevcu po prognozi AccuWeather dok je, između ostalog, na Zlatiboru, Kopaoniku, u Beogradu, Novom Sadu, na Paliću, Nišu, Leskovcu, Velikom Gradištu – 9.

Visok UV indeks bi trebalo da se zadrži i u naredna 4 dana.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas na visok nivo UV zračenja u celoj Srbiji u naredna tri dana, a posebno u Sjenici, na Kopaoniku i na Zlatiboru.

Zbog povišene temperature i jakog UV zračenje Republički hidrometeorološki zavod izadao upozorenje da se očekuje crveni nivo UV indeksa koji je vrlo opasan po ljudski organizam i koji može dovesti do ozbiljnih povreda na koži.

Kako se zaštititi?

Tokom naredih dana opasnost od jakog UV zračenja vrebaće stanovnike gotovo svih krajeva zemlje, budući da su svi gradovi od severa do juga “crveni” na ovoj tabeli stručnjaci savetuju građane da izbegnu izlaganje suncu u periodu od 11 do 17 sati.

Ukoliko već morate biti napolju u vreme najvećeg delovanja UV zraka lekari preporučuju da svoj boravak na suncu ograničite na dva sata, pa da se vratite u neki zaštićeni prostor.

Ko je izložen opsnosti?

Ovako visok indeks UV zračenja posebno velike probleme može stvoriti ljudima koji su svetle puti i koji imaju svetle oči.

Visok indeks UV zračenja pogađa i tamnopute ljude, ali u dosta nižem stepenu nego one koji svetle puti.

U opasnosti su i osobe sa promenama na koži, kao i osobe koje su skidale melanome, koje su bile izlagane veštačkim UV izvorima odnosno solarijumima i oni koji su imali pregorevanje u detinjstvu.

Šta organizmu radi UV zračenje?

Pojačano UV zračenje može dovesti do crvenila na koži, u narodu poznatog kao “gorenja” kože koje može imati teže obilike koji se manifestuju stvaranjem otvorenih rana i plikova. Kao posledica prevelikog delovanja ovih zraka dolazi i do mutacije genetskog materijala, ošetećnja oka, pojave katarakte, narušavanja imunog sistema i pojave sunčanice.

Kao najteži oblik delovanja UV zraka javlja se karcinom kože.

Kako bi sprečili negativno dejstvo UV zraka lekari pacijentima preporučuju izbegavanje sunca u najtoplijim delovima dana i korišćene hidratantnih krema sa visokim zaštitnim faktorom.

Kako tretirati kožu povređenu UV zracima?

Ukoliko sunčevi zraci ipak uspeju da povrede kožu stvarajući joj opekotine lekari preporučuju nanošenje blagih hidratantnih krema, koje će nahraniti suvu kožu.

NARANDŽASTI METEOALARM ZA EKSTREMNO VISOKU TEMPERATURU

Maksimalna temperatura ≥ 35°C

Veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi su hronični bolesniki, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni uslovi za snabdevanje električnom energijom. Problemi u saobraćaju.

KOMENTARIŠI