Da li će biti zime u februaru

Da li će biti zime u februaru

FOTO: B.P.

Meteorolog amater Marko Čubrilo najavljuje suvo vreme u narednim danima, sa pretežno suvom atmosferom. Samo u subotu, padavine će biti prisutne na severu, dok će u nedelju ostali predeli imati vrlo slabe padavine ponegde.

Oko 18. februara očekuje se da će biti hladnije nego prosečno, ali i dalje iznad proseka. Nakon 22. februara, temperature će biti znatno više od proseka, dok se krajem meseca može očekivati pogoršanje i zahlađenje.

“U petak i subotu, preovlađivaće sunčano vreme uz umerenu oblačnost i relativno toplije temperature. Duvaće slab vetar, a dnevni maksimumi će se kretati od +6 do +15 stepeni Celzijusa. U subotu uveče, na severozapadu zemlje moguće je kratkotrajno pojavljivanje slabe kiše na nekim mestima, dok će u nedelju povremene pojave slabih padavina biti prisutne nad većim delom Srbije, severom Crne Gore i planinskim delom centralne i istočne Bosne i Hercegovine. Količina padavina će biti zanemarljiva, dok će se snežna granica nalaziti iznad 800 metara nadmorske visine. U nedelju, vetar će biti slab do umeren, severozapadni, a dnevni maksimumi će se kretati od +4 do +11 stepeni Celzijusa”, prognozira Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Početkom sledeće nedelje očekuje se suvo i hladno vreme, ali i dalje toplije od proseka. Povremeno može biti slabe kiše, pre svega na jugu regiona, dok će se dnevni maksimumi kretati od +4 do +14 stepeni Celzijusa. Vetar će uglavnom biti slab, severozapadni.

Kako dalje navodi Čubrilo, od 21. februara do oko 26. februara, jačanje ciklona nad Atlantikom dovodi do toplih južnih struja, uz promenljivu oblačnost i ponovno znatno toplije temperature od proseka. Maksimalne temperature će se kretati od +7 do +17, lokalno čak i oko +20 stepeni Celzijusa. Povremene kiše i pljuskovi se očekuju od 23. februara unutrašnjosti Jadrana i na zapadu regiona, dok je nakon 25. februara moguće jače pogoršanje i zahlađenje nad čitavim regionom. Za sada nema najava za neko jače zahlađenje uz snežne padavine u nižim predelima i mrazeve, već bi se radilo o jednom uobičajenom prodoru vlažnog i umereno hladnog maritimno-polarnog vazduha sa Atlantika koji bi donošenje obilnije padavine, umereno zahlađenje i sneg na planinama. Promene su svakako moguće s obzirom na to da je ovo još uvek dalek termin.

U narednih desetak dana očekuje se rano prolećno vreme uz retke pojave slabe kiše, dok bi nakon 22. februara moglo biti znatno toplije od proseka. Zime u februaru neće biti.

KOMENTARIŠI