Delegacija Socijalističke partije Srbije položila je danas u Požarevcu vence na grob bivšeg predsednika Srbije i lidera te partije Slobodana Miloševića, koji je pre 17 godina preminuo od posledica infarkta u pritvorskoj jedinici Tribunala u Hagu.

Obraćajući se okupljenima, član Predsedništva SPS Nikola Šainović ocenio je da su Miloševićevi “spomenici” Dejtonski sporazum, rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, “vizionarski govor od 2. oktobra 2000. godine” i “maestralna borba za istinu u Haškom tribunalu”.

“Ta borba je svojevrsni spomenik istini u koju je Slobodan Milošević uložio sve svoje znanje, energiju, iskustvo i svoj život”, rekao je Šainović.

Ocenio je da je SPS “rođena sa Slobodanom Miloševićem kao temelj ove države” i da tako “stoji i danas”.

“Ne biramo uslove u kojima ćemo se boriti za državu, uvereni da su pravda i istina naše najjače oružje. Nek traje uspomena na Slobodana Miloševića”, rekao je Šainović.

Upitan za predloge od pre nekoliko godina da Miloševiću bude podignut spomenik u Beogradu, Šainović je rekao da to danas “nije tema”, ali da će se o tome “i dalje pričati”.

“Sve je to u toku ali danas je tema istorija i država”, kazao je funkcioner SPS.

Bivši predsednik Srbije i SRJ preminuo je 11. marta 2006. godine u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala gde mu je suđeno za ratne i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji, i za genocid u BiH.

Suđenje Miloševiću nije završeno sudskom presudom pošto je bivši predsednik Srbije i SRJ preminuo u pritvorskoj jedinici Tribunala od posledica infarkta.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je u Srbiju marta 2006. godine, a bivši predsednik sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

POVEZANE VESTI:

U Požarevcu obeleženo 17 godina od smrti Slobodana Miloševića

 

KOMENTARIŠI