Dodela Oskara po 95. put

Dodela Oskara po 95. put

Foto: Pixabay

Za sve filmofile ovo će biti noć bez sna, jer će u Dolbi teatru po 95. put biti dodeljene najprestižnije filmske nagrade – „Oskari“.

I dok se zagrevamo za večerašnju ceremoniju, koju ćete moći da pratite u direktnom prenosu na Prvom programu Radio-televizije Srbije, a sve detalje i na našem sajtu, izdvojili smo neke zanimljivosti koje verovatno niste znali.

Prvi put od 1933. godine, dakle u poslednjih 90 godina, u trci za najboljeg glumca svi su prvi put nominovani. Zapravo od svih desetoro nominovanih glavnih glumaca, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, jedina Oskarovka je Kejt Blančet. Ona se ove godine takmiči za svoju treću statuetu ulogom u filmu „Tar“. To je deseto ostvarenje koje je nominovano za „Oskara“, a u kojem je maestralna glumica imala ulogu.

Stiven Spilberg nominovan je deveti put za najbolju režiju. Ove godine za ostvarenje „Fabelmanovi“. Spilberg je jedini režiser kojem je pošlo za rukom da u čak šest decenija ostvari nominaciju. I to nije sve, sa sedam nominacija za „Fabelmanove”, Spilbergovi filmovi su ostvarili ukupno 146 nominacija za „Oskara“ – što je najviše do sada. Vilijam Vajler je drugi sa 127 nominacija za svoje filmove.

Ovo je prva godina da je svih pet nominovanih za najbolju režiju takođe nominovano za pisanje scenarija svojih filmova.

Najveći favorit ove godine, bar sudeći po kladionicama, je ostvarenje „Sve u isto vreme“ sa 11 nominacija. Glavna rola u tom filmu pripala je Mišel Jeo, koja ukoliko osvoji „Oskara“ biće prva Azijatkinja koja je dobitnica ove nagrade.

„Na zapadu ništa novo“ je prvi film na nemačkom jeziku nominovan za najbolji film (iako je Nemačka najnominovanija zemlja van engleskog govornog područja u 21. veku – ima devet nominacija). Ovo je peta godina zaredom da je film koji nije na engleskom jeziku nominovan za najbolji film.

Kada je reč o glumcima, Džad Herš oborio je rekord u razmaku između dve nominacije – ove godine nominovan je za najboljeg sporednog glumca u filmu „Fabelmanovi” i to posle čak 42 godine. Do sada je taj rekord držao Henri Fonda sa 41 godinom „pauze“.

Ipak, najstariji nominovani je Džon Vilijams, koji je sa 91 godinom najstarija osoba koja se ikada takmičila za najprestižniju statuetu u filmskom svetu. Nominovan je za najbolju originalnu muziku za „Fabelmanove“, što mu je čak 53. nominacija. Zaostaje samo za Voltom Diznijem u tom broju, koji je sa 59 nominacija najbolji svih vremena.

Ove godine obeležava se 25 godina od izlaska filma „Titanik“, a upravo je ceremonija dodele na kojoj je taj film nagrađen sa jedanaest „Oskara“ imala i najveću gledanost ikada. Više od 57 miliona ljudi širom sveta bilo je uz televizijske ekrane. Iz godine u godinu polemiše se o tome kako ceremoniji dodele „Oskara“ vratiti „stari sjaj“ i popularnost, a videćemo čime će nas ovogodišnja iznenaditi.

Da to iznenađenje ne bude kao prošle godine, kada je glumac Vil Smit izašao na binu i udario šamar komičaru Krisu Roku, formiran je „krizni tim“ koji takve i slične situacije treba da spreči.

KOMENTARIŠI