Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Izbor auta kojim ćete ići na zimovanje može napraviti razliku između toga da li ćete uživati u putovanju i do vašeg omiljenog skijališta stići bez problema ili ćete čekati pomoć na putu.

Mali gradski automobili sigurno nisu dobra i bezbedna opcija za ovakva putovanja. Leti možda, ali zimi kada su uslovi na putevima daleko zahtevniji, sigurno ne. Pritom, treba računati i na konstantan uspon dok putujete u neki planinski centar, pa bi dobro bilo da vaše vozilo bude “jače”.

Ako ste rešili da deo vašeg odmora iskoristite za zimovanje na Zlatiboru, Staroj planini ili Kopaoniku, a nemate prijatelja od kog biste pozajmili odgovarajuće vozilo, jedna od opcija za vas je iznajmljivanje automobila. Evo par razloga zašto je odlazak na zimovanje iznajmljenim automobilom dobra ideja.

Za posebne uslove na putevima morate imati spreman i jak automobil

Pre svega, potrebno je da imate potpuno spreman i ispravan automobil. U zimskom periodu je otežano kretanje putevima, pogotovo planinskim, i uslovi za vožnju su daleko lošiji i složeniji nego leti. Zato vozilo kojim ste krenuli na planinu mora biti u odličnom stanju ako želite da bez problema stignete do željene zimske destinacije.

Ukoliko vaš automobil nije dovoljno snažan da bez problema može savladati uspon kakav vas čeka ako rešite da zimujete na Staroj planini ili Kopaoniku, jedna od opcija je da iznajmite auto od rent a car agencije. Gradski automobili nisu predviđeni za vožnju po “teškim” terenima. Zato pogledajte ponudu rent a car agencija i razmislite da li je cena iznajmljivanja prihvatljiva za vaš budžet .

Brojne agencije koje se bave rentiranjem automobila u svom voznom parku imaju SUV modele, kao što su na primer Škoda Kamiq G klase ili Škoda Karoq H klase. Pa ako ste krenuli na ovogodišnji ski opening na Staroj planini ili Kopaoniku, ova vozila će biti odlično rešenje. Terenci, kao što im i samo ime kaže, lako mogu savladati svaku prepreku i uspone ka daleko višim vrhovima koji se nalaze u zemljama u okruženju, kao što je Mavrovo u Makedoniji ili Bansko u Bugarskoj.

Novi automobili imaju i najnoviju tehnologiju koja povećava bezbednost putnika

Kada budete razgovarali sa prijateljima o zimovanju i predočili im da ćete možda iznajmiti automobil za put, verovatno ćete čuti savete da obavezno rentirate model sa pogonom na sva četiri točka. To naravno nije loša ideja. Ipak, ako ne budete vozili putevima koji su teško prohodni ili neasfaltiranim, vrlo je verovatno da vam auto sa pogonom na sva četiri točka neće ni biti potreban.

Putevi ka svim važnijim ski centrima u Srbiji, ali i okolnim zemljama se redovno održavaju, pa čak i kada je na planinama najveći sneg, saobraćajnice ka njima su prohodne. Dakle, možete se odlučiti za vozilo 4×4 ali i ne morate. Ono što bi vam mi savetovali je da u svakom slučaju izbegnete rentiranje vozila koje ima zadnju vuču.

Međutim, ono što je daleko bitnije je da znate da je najopasniji deo upravljanja vozilom po snežnim putevima kočenje. Danas velika većina automobila koji se proizvode (ako ne i svi) imaju ABS (Antiblockiersystem) koji omogućuje bezbedniju vožnju i daleko manji zaustavni put kada nagazite na pedalu kočnice. ABS sprečava da vaš automobil prokliza i smanjuje mogućnost od saobraćajnih nezgoda. Naš savet je da svakako po snegu ne kočite previše, već da smanjite strepen prenosa – odnosno da kočite motorom.

Na kraju, najvažniji savet kada je u pitanju bezbednost je da vozite polako. To se posebno odnosi na vožnju u otežanim vremenskim uslovima, u koje spada i vožnja po snegu. Ako tome dodamo i gust saobraćaj ka planinama oko Nove godine, onda zaista treba biti posebno pažljiv.

Ako dolazite avionom, automobil vas može sačekati na aerodromu

Ako dolazite iz inostranstva avionom, kako bi deo godišnjeg odmora proveli u nekom od skijaških centara u Srbiji ili okruženju, onda je iznajmljivanje automobila često najbolja i najčešća opcija koju ljudi koriste. Štaviše, vozilo možete rentirati preko sajta agencije i tražiti da vas ono čeka na aerodromu u Nišu, ako ste rezervisali zimovanje na Kopaoniku ili Staroj planini.

Imajte na umu da je rezervaciju vozila potrebno obaviti dosta ranije, kako biste iznajmili model koji vama odgovara. U ovoj godini broj putnika koji sleću na aerodrom Konstantin Veliki u Nišu je dosta veći, pa je logično i da je porasla potražnja za uslugama rent a car agencija. Ako na to dodate i tradicionalno veće gužve u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, iznajmljivanje automobila bi trebalo da bude na vašoj listi prioriteta, odmah nakon rezervacije apartmana na planini.

Pre nego što rezervišete automobil, razmislite o tipu vozila kojim ćete ići na zimovanje. Pored opcija kao što su pogon na sva četiri točka i antiblokirajući sistem kočenja, od velike je važnosti da se osećate udobno i da imate samopouzdanje dok ste za volanom. Zato ako najčešće vozite SUV, verovatno ne bi bilo dobro da iznajmite neku limuzinu, jer jednostavno, niste navikli na tu klasu automobila. Kada uđete u limuzinu biće vam drugačiji pogled i vozilo će se drugačije ponašati na drumu.

Dakle, najbolje je da, ako ste do sada vozili SUV, takav tip vozila i iznajmite. Štaviše, bilo bi dobro da i marka i sam model kompanije bude isti, naravno ako takav automobil postoji u ponudi rent a car agencije. Vožnja u vozilu koje poznajete je daleko udobnija nego u autu u koji prvi put sedate. Zato uzmite ovaj važna faktor u razmatranje, posebno kada vozite po snegu.

Da zaključimo. Iznajmljivanje automobila za odlazak na zimovanje je dobra opcija ako nemate svoje vozilo ili niste sigurni u to da li će ono izdržati uslove putovanja po snegu i na konstantnom usponu. Pa ako ste se već odlučili za usluge rent a car agencije i iznajmljivanje vozila, odaberite ono pravo. Pogon na sva ćetiri točka je super, a da li će vam zaista biti potreban veliko je pitanje.

U ovom tekstu dali smo vam nekoliko saveta za koje mislimo da su od izuzetne važnosti kada vozite u otežanim vremenskim uslovima, po snegu i ledu. Ostalo je na vama, a mi vam želimo srećan put i lep provod na zimovanju!

KOMENTARIŠI