Da li je sve po zakonu: Prodali milion karata, nisu izdali nijedan...

Da li je sve po zakonu: Prodali milion karata, nisu izdali nijedan račun

Foto: Urban City, / B.P. jul 2015.

Dubrovačke zidine ruše sve turističke rekorde, pa je zbog velikih gužvi cena karte od početka ove godine sa 150 kuna porasla na 200 kuna (3,173 dinara).

I pored ogromnog broja turista, posetioci ne dobijaju fiskalni račun za plaćenu uslugu. Kao razlog za ovo navodi se činjenica da društvo koje upravlja zidinama ima status Udruženja građana koja ne izdaje fiskalne račune.

Kako piše portal Novac, upit o ovom problemu je poslat poreznoj upravi 17. i 24. jula, kao i 2. septembra, ali zvaničnog odgovora i dalje nema.

Novinari Nove TV dobili su odgovor Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) o ovoj situaciji.

“DPDS prihod od prodatih ulaznica prikazuje u skladu sa Zakonom o finansijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, Opštem poreskom zakonu i Zakonu o porezu na dodatu vrednost. Ukupni prihod od prodaje karata sadrži PDV po stopi od 25 odsto na iznos osnovice, što je prihod državnog budžeta, a ostatak prihoda deli se između Grada (60 odsto) i DPDS-a (40 odsto)”, naveli su.

Foto: Urban City, jul 2015.

Prošle godine prodato je čak 1,3 miliona karata za posetu dubrovačke turističke atrakcije, pa je u julu ove godine i ministar finansija upitan da li je normalno da se toliko veliki broj ulaznica proda bez izdavanja fiskalnog računa.

“Videću sa Poreznom upravom zašto računi nisu izdati. Mi imamo neke segmente koje smo naknadno uključivali u taj sistem fiskalizacije, tako da ćemo videti”, rekao je ministar Marić. Ipak, ministar je i ove nedelje bio bez jasnijeg odgovora, i kratko je izjavio “Pričaćemo o tome.”

Koliko se tačno karata prodalo od početka godine u društvu nisu odgovorili, naveli su samo kako je u prvih sedam meseci jedan odsto manje posetilaca nego prošle godine, ali da su prihodi porasli za 30 odsto.

KOMENTARIŠI