Da li je u Srbiji realna cena goriva?

Da li je u Srbiji realna cena goriva?

Sa rastom cena naftnih derivata raste i nezadovoljstvo vozača

Od početka godine gorivo u Srbiji je poskupelo nekoliko puta. Cene benzina u Srbiji porasle su od 3. januara za skoro 9 dinara, a dizela za čak 11 dinara.

Sa rastom cena naftnih derivata raste i nezadovoljstvo vozača, pa mnogi od njih smatraju da su poskupljenja često neopravdani udar na džep potrošača.

Šta sve gradi cenu benzina i dizela, da li nam je gorivo skupo u odnosu na plate, kakav je kvalitet naspram cene?

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović objasnio je, gostujući u jutarnjem programu na Prvoj televiziji, da se cena goriva sastoji od dva dela.

“53-54 procenta je državno zahvatanje, a u drugom delu je kompanijska cena u koju su uključeni svi troškovi od eksploatacije nafte do benziske stanice”ističe on.

“Kada pričamo o uticaju berzanskih kotacija, to je uticaj na tih oko 45 procenata, a državni deo raste jer raste prihod od PDV-a i to je ekstraprihod”dodao je Mićović.

Kada cena nafte u svetu raste, isto se dešava i kod nas, a na pitanje zašto se u Srbija ne prati i pad cena nafte u svetu, Mićović kaže:

“To nikada nije kumulativno, danas bi tako gledano cena bila od 1.000-2.000 dinara, ne akumulira se to.” 

On je objasnio i da imamo realnu cenu goriva i da Srbija ima rekordno državno zahvatanje – akciza po litru je 56,5 dinara, pa je tako dizel skuplji jedino u Albaniji ako se pogledaju zemlje regiona.

“Ukoliko bi Ministarstvo finansija uradilo valjanu finansijsku analizu, zaključili bi da je bolje da se privremeno odreknu dela akcize, dok je ovaj udar i na taj način spreči da visoke cene uđu u troškove drugih proizvoda i usluga”, kaže on.

On je dodao i da bismo bojkotom kupovine od dva dana pokazali neposlušnost, a ne da stanemo gde se nađemo u tom momentu.

“Ovo liči na psihološki teror za potrošače, poskupljuje, država mora da smanji nešto”, kaže on.

Gosti su istakli i da Vlada može da se odrekne do 20 odsto, a da ne menja zakon.

“Ako se oduzmu sve takse, od cena u okruženju, one su ujednačene. Bosanske kompanije dobijaju mnogo više, a cena manja, zbog akciza”, objasnio je Mićović.

Cena gasa u Srbiji je 3 dinara po litru, a na pitanje da li i po ovoj ceni prednjačimo u regionu, Papović kaže da je ova cena “klackalica”.

KOMENTARIŠI