Najstariji pomen Hrista ikada mogao bi da predstavlja srebrni listić sa starogrčkim slovima i tajanstvenim znacima, star oko 1.800 godina, koji je pre nekoliko dana otkriven na arheološkom lokalitetu Viminacijum, rekao je za Tanjug Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac Naučnog projekta Viminacijum.

Kako Korać kaže, vredni artefakt je pronađen ispod uzglavlja devojčice sahranjene u olovnom sarkofagu jerusalimskog stila, koji je retkost i nedvosmisleno ukazuje na bliskoistočno poreklo pokojnice.

„Na listiću se jasno vide urezana starogrčka slova HI, TETA, NI, RO, ali kada se poruka posmatra pod različitim uglovima ona se mogu čitati kao različite reči. Jedna od njih, ispisana velikim slovima alfabeta, može se pročitati kao HRIS, Hristos, što znači ‘spasitelj’“, rekao je Korać.

Dodao je da je potencijalno senzacionalni artefakt zapravo urezan na srebrnom limu koji je iskovan izuzetno tanko, do debljine desetog dela milimetra.

„Taj lim je sedmostruko savijen na veličinu kvadrata ivice pola centimetra. Kada je otvoren i razvijen njegove dimenzije bile su 5,3 centimetra sa 3,5 centimetara. Tekst na njemu je ispisan starogrčkim alfabetom u devet redova, u kombinaciji slova i simbola. Stručni naziv za ovakav predmet je profilaktička lamela, a u njoj se nalazi magijski tekst, osmišljen da zaštiti nosioca“, objašnjava Korać.

U toku je analiza napisa na listiću i ukoliko arheolozi potvrde ispravno tumačenje ove reči, na srebrnom pismu iz Viminacijuma nalazi se najstariji pomen Hrista na svetu.

Korać napominje da se slova jasno prepoznaju.

„Slova se zaista jasno prepoznaju, ali to je toliko zapanjujuće da smatram da je prerano da bilo šta komentarišem. Ako se potvrdi da je čitanje reči HRIS ispravno, onda je to najstariji pomen Hrista“, istakao je Korać.

KOMENTARIŠI