Da li nam je potreban prečišćivač vazduha u automobilu?

Da li nam je potreban prečišćivač vazduha u automobilu?

Foto: Adrien Olichon

Sa velikim porastom nivoa zagađenjog vazduha, zadnjih godina, i ogromnim brojem sati koje mnogi provode u svojim automobilima dok putuju na posao, prečišćivači vazduha u automobilima su od novine postali gotovo suštinska potreba.

Prečišćivač vazduha za automobil deluje kao odlična ideja. Ali da li su nam potrebni?

Sadržaj:

Da li prečistači vazduha u automobilu uopšte rade?

Studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje otkrila je da čestice iz kočnica i ugljovodonici koji dolaze iz unutrašnjih komponenti takođe mogu izazvati zdravstvene probleme.

Automobilski inženjeri, upozoravaju da i čestice u automobilu takođe mogu biti opasne za one koji voze duže vreme.

Otvaranje prozora je najlakše rešenje jer unosi svež vazduh. Ali ako je spoljni vazduh zagađen, onda vam je potreban prečišćivač vazduha u automobilu.

Ali ostaje pitanje – da li ovi uređaji zaista pomažu?

Šta treba imati na umu kada kupujete prečistač vazduha za automobil

 • Uverite se da prečistač takođe filtrira male čestice i gasove.
 • Imajte na umu veličinu vašeg vozila i u skladu sa tim kupite prečišćivač
 • Pronađite uređaj sa konstantnom isporukom čistog vazduha. Pošto su vožnje automobilom česte, to je neophodno kako biste sve vreme boravka u automobilu proveli udišući čist vazduh.

Postoji nešto što je činjenica u gradovima Srbije, kao i u mnogim gradovima sveta, a to je zagađenje.

Ima različitih načina za rešenje ovag problema, a najbolji je sadnja što više drveća i sprečavanje širenja betonskih površina, ali to je nešto što će potrajati.

Jedan od bržih načina je da koristite prečišćivač vazduha.

Neki koriste prečistač vazduha kod kuće, drugi opet imaju prečišćivač vazduh u kancelariji, a šta je sa vašim automobilom? Da li vam treba prečišćivač vazduha za auto?

8 razloga zašto bi trebalo da nabavite prečišćivač vazduha za automobil!

 1. Patite od alergija

Tu postoje 2 razloga; jedan je gde su vaši respiratorni putevi osetljivi na prašinu, polen i zagađenje. Drugi, nemate nikakav problem ali ga ima grad u kom živite, odnosno zagađenje vazduha. Zagađen vazduh sa svojim brojnim štetnostima može dovesti do razvoja alergija. To se dešava kada smo učestalo izloženi zagađenom vazduhu.

 1. Imate respiratorne probleme

Ljudi sa respiratornim problemima su malo više zahtevni i obazrivi. Dakle, bolje je voditi računa o zdravlju i maksimalno smanjiti izloženost zagađenju. Čist vazduh je sve što vaš respiratorni sistem zahteva.

 1. Patite od umora

Ako se lako umarate i obično imate povećanu brzinu disanja, loš kvalitet vazduha u vašem automobilu može biti glavni problem. Vaše vozilo putuje gde god da krenete, tako da čistiji vazduh u automobilu samo rešava ovaj problem. Ali kako doći do čistijeg vazduha? Tad već razmišljate o prečišćivaču vazduha za auto.

 1. Imate decu

Deca se toliko razlikuju od odraslih, ne samo po svojoj fizionomiji već su i mnogo osetljivija. Imaju drugačiji metabolizam, podložniji su zagađenju vazduha i mogu razviti alergije još u ranom detinjstvu. Dakle, preporučljivo je da nabavite prečišćivač vazduha za automobile zbog zaštite dece.

 1. Imate bebu ili trudnicu u automobilu

Kao deca, tako su i novorođenčad i trudnice skloniji da dobiju alergije ili respiratorne probleme ako su duže vreme izloženi zagađenom vazduhu. Mnogi biolozi i lekari nagoveštavaju da su novorođenčad kao i fetus u materici mnogo osetljiviji na promene u atmosferi. Prečišćivač vazduha će se pobrinuti da i novorođenče i majka budu zaštićeni.

 1. Imate više od 65 godina

Možda ćete se pitati, šta je problem kod osoba koje imaju više od 65 godina, tj. koje su u rizičnoj grupi? Svi znamo da se s vremenom ljudsko telo suočava sa poteškoćama da bi funkcionisalo. Zagađen vazduh je jedna od stvari koja može ozbiljno da utiče na ljudsko telo.

 1. Volite čist automobil

Održavanje higijene vašeg automobila je jedna stvar, a očuvanje životne sredine je sasvim nešto drugo. Sa čistom atmosferom, vi i svi ostali u putnici u automobilu neće imati nikakvih problema. Ipak, ako imate prečišćivač vazduha u automobilu možete biti sigurni da ste zaštićeni.

 1. Živite u blizini industrijske zone

Najgore je ako živite u blizini industrijske zone. Zagađen vazduh, otrovne čestice, kao i  mnoga štetna isparenja, negativno će uticati na zdravlje. Samim tim i vazduh u automobile će isto biti zagadjen.

Ali šta ako nemate izbora? Tad već ponovo razmišljate o kupovini prečišćivača vazduha za automobil a vrlo verovatno i za prečišćivač vazduha za kuću.

Savremeni i tehnološki napredniji prečišćivači vazduha imaju jonizator.

Šta je jonizator?

Jonizatori se takođe nazivaju „jonizatorski prečišćivači vazduha“,„jonizatori vazduha“ i „jonski generatori“.
Pored toga, postoje prečišćivači vazduha koji se nazivaju „elektrostatički prečišćivači vazduha“ ili „elektrostatički filteri“, koji rade slično jonizatorima.

Jonizatori koriste visoki napon da daju električni naboj (obično negativan) ili česticama koje se kreću kroz jonizator, ili molekulima u vazduhu.
Ovi naelektrisani molekuli se nazivaju joni, a joni će se zatim zalepiti za čestice. U oba slučaja, krajnji rezultat su čestice sa električnim nabojem.

Naelektrisane čestice privlače čestice ili površine sa suprotnim naelektrisanjem. Ovo uzrokuje da se čestice zgrudavaju, formirajući veće, teže čestice koje se talože iz vazduha na obližnje površine.

 

KOMENTARIŠI