Foto: Urban City

Uprkos teškom i kompleksnom invaliditetu, slepi imaju značajne potencijale, naročito ako žive u pristupačnom fizičkom i prijateljskom socijalnom okruženju. Pomenute mogućnosti treba na vreme otkriti i razvijati uz pomoć savremenog obrazovanja i rehabilitacije.

Neophodna je posebna društvena podrška osobama oštećenog vida radi dostizanja ravnopravnosti i uključivanja u sve životne tokove. Prilika je da se tog dana ukaže na probleme sa kojima se slepe i teže slabovide osobe susreću u svakodnevnom životu, ali i na ono što je do sada postignuto da se isti prevaziđu.

Dan belog štapa 15. oktobar - Za ravnopravnost u zajednici u kojoj žive 1

Stoga koristimo ovu priliku da napomenemo da javni prostori koji su dizajnirani na neadekvatan način mogu prouzrokovati značajne sigurnosne opasnosti za slepe i slabovide osobe. Radi bezbednijeg i lakšeg samostalnog kretanja slepih i teže slabovidih osoba Savez slepih Srbije je nastavio svoju akciju za postavljanje zvučnih semaforskih signalizacija na najprometnijim saobraćajnicama.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Savez slepih Srbije je tokom prve polovine 2017. godine, u okviru projekta „Tri boje zvuka“, realizovao ozvučavanje raskrsnica u 6 gradova Srbije – Valjevu, Vranju, Zaječaru, Jagodini, Kikindi i Novom Pazaru.

Takođe, ove godine duž Jevrejske ulici u Beogradu, koja predstavlja centar dešavanja za članove Saveza slepih Srbije, mesto razmene njihovih ideja i iskustava, gde se u toku svake godine organizuju brojne manifestacije i radni skupovi, izrađena je taktilna staza radi lakše orijentacije slepih osoba koje se samostalno kreću uz pomoć belog štapa.

Primenom univerzalnog dizajna na uređenje radnog prostora obezbeđuje se i mogućnost zapošljavanja slepih i slabovidih osoba što im omogućava dostojanstven život, nezavisnost i doprinos celokupnom društvu.

Dan belog štapa 15. oktobar - Za ravnopravnost u zajednici u kojoj žive 2

Kako se ove godine obeležava 100 obrazovanja slepih osoba, podsećamo da univerzalni dizajn za učenje predstavlja konkretan pristup koji služi zadovoljenju obrazovnih potreba sve dece. UNICEF-ov pristup obrazovanju, zasnovan na principu poštovanja ljudskih prava, potiče iz Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima iz 1948. godine.

Savez slepih Srbije poziva nadležne ustanove i institucije i druge zainteresovane odgovorne kompanije i građane da se uključe i upoznaju širu javnost sa planiranjem, implementacijom i praćenjem sigurnih zajedničkih prostora i da u narednom periodu nastavimo zajedno da se borimo za bolji i kvalitetniji život osoba oštećenog vida.

Jedino tako, ove osobe će biti ravnopravni članovi društva i zajednice u kojoj žive.

KOMENTARIŠI