Dan EPS-a obeležen u Ogranku TE-KO Kostolac, jubilarni pokloni penzionisanim radnicima

Dan EPS-a obeležen u Ogranku TE-KO Kostolac, jubilarni pokloni penzionisanim radnicima

Danas, 4. oktobra u pozorišnoj sali Centra za kulturu Kostolac priređena je svečanost povodom Dana EPS-a. Uručeni su jubilarni pokloni za radnike koji su u prethodnih godinu dana otišli u penziju iz kostolačkog ogranka EPS-a.

Foto: Energija Kostolac

Dan EPS-a obeležava se 6. oktobra kao sećanje na početak rada prve javne elektrane u Srbiji 1893. godine, koja je napravljena u Beogradu, na Dorćolu.

Penzionisani radnici Ogranka TE-KO Kostolac

Prisutnima su se obratili Đorđe Kučinar, korporativni direktor Ogranka TE-KO Kostolac i predsednik Sindikada kopova TE-KO Kostolac, Danijel Radosavljević. Današnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici lokalne smaouprave Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, kao i zaposleni u ovom ogranku.

Obeležavanje Dana EPS-a u Ogranku TE-KO Kostolac

Đorđe Kučinar, korporativni direktor Ogranka TE-KO Kostolac skrenuo je pažnju prisutnima da se 2020. godine obeležava 150 godina modernog rudarstva u Srbiji i Kostolcu što predstavlja veliki jubilej. 1870. godine pronađen je lignit u Starom Kostolcu, a 23 godine kasnije počela je proizvodnja prvih kilovata električne energije u Srbiji.

Foto: Energija Kostolac

Kučinar se posebno zahvalio bivšim kolegama, današnjim penzinerima na rezultatima rada i znanju. “Rezultati vašeg rada i znanja su u temeljima sadašnjih kapaciteta, funkcionalnosti i pouzdanosti sistema kao i temelj budućnosti EPS-a. Vašim penzionisanjem odlaskom iz sistema ostali smo bez velikog ličnog iskustva i znanja koje nosite, ali mislim da u ovom sistemu u kom ste proveli ceo ili deo radnog veka možete i dalje pomoći svojim savetima zaposlenima bazitanim na iskustvu i znanju poslova koje ste obavljali i vaš pravi savet je uvek dobrodošao”.

Đorđe Kučinar, Foto: Energija Kostolac

Kučinar se ovom prilikom osvrnuo na uspehe Ogranka TE-KO Kostolac u prethodnom periodu, trenutnim investicijama, ali i budućim planovima.

Prisutnima se potom obratio predsednik Sindikada kopova TE-KO Kostolac, Danijel Radosavljević: “Prohujale su godine za nama, gde smo zajedno kroz smeh, plač, krv i znoj proveli deo ovih godina zajedno. Drago je i meni i mojim kolegama što smo stasali uz vas i gde ste nas baš vi učili prvim koracima na poslu. Bezmalo bilo je lepih trenutaka ali i previše tužnih gde smo mnoge naše kolege ispratili na večni počinak. Rudarski zanat je hleb sa sedam kora i uzima svoj danak. Ali tako je kod nas rudara, a rudari se nikada ne predaju i vi ste živi dokaz gde ste pokazali nadljudske sposobnosti i vašu predanost poslu da čovek može da prkosi poražavajućoj statistici.

Danijel Radosavljević, Foto: Energija Kostolac

Ostavimo sve te tužne trenutke iza nas i oprostite mi na ovakvoj retorici, jer sam morao i imao moralnu obavezu da spomenem one kojih sada među nama nema. Dragi naši penzioneri ispred Sindikata Kopova i Termoelektrana Kostolac poželeo bih vam sreću i zdravlja da prkosite vremenu baš kao što ste prkosili vašim najvećim radnim zadacima. Želimo da u miru i slozi sa vašim najbližima proživite prelepe trenutke u daljem životu. I još jednom u ime svih radnika Ogranka TE KO Kostolac da vam se zahvalim na stazama koje ste utabali za nas gde mi danas čvrsto gazimo za vama i sledimo ciljeve i standarde koje ste vi visoko postavili. Dragi naši penzioneri još jednom hvala vam na svemu i neka Bog čuva vas i vaše porodice, SREĆNO”, rekao je Radosavljević.

KOMENTARIŠI