Povodom Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu, u nedelju 11. oktobra, održan je komemorativni skup u gradskom parku kod spomen obeležja poginulim borcima i civilima Prvog i Drugog svetskog rata.

Počast su polaganjem venaca odale delegacije opštine Veliko Gradište, na čelu sa zamenikom predsednika Skupštine opštine, Sašom Živkovićem, i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. godine Veliko Gradište, u prisustvu građana ove opštine.

“11 oktobra 1944. godine osvanuo je lep i sunčan dan, prvi dan, kakav se samo poželeti može, da nagovesti početak novog života u oslobođenom gradu. A samo do juče čula se artiljerijska kanonada 4. bataljona 23. divizije koji je sa Požarevačkim partizanskim odredom i jedinicama Crvene armije odlučno krenuo u završne operacije proterivanja nemačkog okupatora…“, obratio se prisutnima Žarko Živanović.

On je podsetio i na Gradištance koji su na razne načine pružili otpor okupatoru – Veljka Dugoševića, Vlastimira Pavlovića Carevca, Ljubisava Jovanovića, Dragoslava Markovića, Milana Milinkovića, Duška Veličkovića, Jovana Tanaskovića, Prvoslava Stanojevića, Miodraga Bogdanovića, Mišu Tasića, Nikolu Milića, Mihajla Stojadinovića, Ljubisava jovanovića, Vladu Milutinovića, braću Buđoni, Peru Metalca, te grupu četnika Leonide Plješkovića, koji su se pridružili partizanima u prvom pokušaju oslobođenja, kao i 24 građana streljanih u znak odmazde na mestu zvanom Prevod.

“Nemci su po okupaciji Jugoslavije forsirali Dunav. U Gradište su ušli 14. aprila 1941. godine. Posle dočeka pred opštinom i predaje grada, na pristaništu i zgradi Sreskog načelstva postavili su veliku crvenu zastavu sa kukastim krstom i nastavili put Požarevca. Usledile su četiri godine nemačke okupacije.“, rekao je Živanović, osvrnuvši se, ujedno, i na termopilske žrtve boraca iz Prvog svetskog rata.

Kao i mnogi drugi gradovi i Veliko Gradište je nekoliko puta zauzimano i oslobađano. Prvi pokušaj oslobađanja usledio je već 20. septembra 1941, drugi nedugo zatim, 19. decembra iste godine, a krajem rata, 11. oktobra 1944. godine, okupator je konačno oteran iz Velikog Gradišta.

KOMENTARIŠI