DAN PEŠAČENJA U POŽAREVCU: Druženje uz pešačenje i poštovanje pravila

DAN PEŠAČENJA U POŽAREVCU: Druženje uz pešačenje i poštovanje pravila

Osnovna škola "Sveti Sava" iz Požarevca priključila se obeležavanju Dana pešačenja

Osnovna škola “Sveti Sava” iz Požarevca priključila se obeležavanju Dana pešačenja.

Start i početak pešačenja zakazan je bio u subotu za 9 časova ispred Ekološkog doma na Čačalici, odakle su svi krenuli na “Minine vode”, stazu koja je duga 8,7 km.

Staze su bile unapred uređene i vidno obeležene, svaka grupa je imala i stručnog vođu koji je bio iz Planinaraskog kluba Vukan iz Požarevca. Učenici su se ponašali prema pravilima, družili se i uživali u pešačenju.

Organizatori dana pešačenja što s etiče ove škole bili su Saša Milovanović nastavnik fizičkog obrazovanja i Danica Garalejić nastavnik geografije.

Ekološki dom na Čačalici

Podsetimo, Dan pešačenja u Srbiji je sportsko rekreativna manifestacija koja je 15.9.2018. organizovana na više od 30 lokacija u Srbiji.

Ovogodišnji Dan pešačenja organizivali su planinarski klubovi u Srbiji pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta RS.

Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenje zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.

Pešačenje je aktivnost koja se zbog civilizacijskih tokova sve manje upražnjava na
radnom mestu i svakodnevnom životu te je stoga potrebno ukazivati na njegov značaj i lekovita svojstva po opšte zdravstveno stanje svakog pojedinca. Kretanje kroz prirodu u grupi, u paru ili pojedinačno aktivnost je koja ne zahteva komplikovanu opremu, može se upražnjavati u neposrednoj okolini svih naselja u Srbiji i nije ograničena na deo populacije.

KOMENTARIŠI