Učesnici Likovne kolonije “Artefakt“ slikama poslali poruku mira i ljubavi

Učesnici Likovne kolonije “Artefakt“ slikama poslali poruku mira i ljubavi

Deo učesnika 3. Međunarodne likovne kolonije “Artefakt“ koji su, u organizaciji ULS “Đura Jakšić“ iz Požarevca, svoje radove stvarali na Srebrnom jezeru, juče su uspešno priveli kraju ovogodišnje umetničko okupljanje

Deo učesnika 3. Međunarodne likovne kolonije “Artefakt“ koji su, u organizaciji ULS “Đura Jakšić“ iz Požarevca, svoje radove stvarali na Srebrnom jezeru, juče su uspešno priveli kraju ovogodišnje umetničko okupljanje.

Na koloniji učestvuju likovni umetnici iz Srbije i inostranstva. Neki su došli prvi put i, kako kažu, oduševljeni su lepotom Srebrnog jezera, Dunava, Velikog Gradišta, Golupca, Viminacijuma i manastira Tumane koje su, ovom prilikom, posetili. Umetnici su koristili različite slikarske tehnike i forme, dok su teme bile neiscrpne, od bicikala do Dunava, zadužbina… Svi učesnici su složni u jednom – saradnja i druženje su bili izuzetni, a Kolonija je okupila ugledne umetnike, već iskazane u svojoj branši.

Slikari “Artefakt“ kolonije su promoteri turizma, a sama turistička sezona ove je godine bila bolja za 20 odsto. Naša ideja jeste da svi koji ovde dođu kasnije po svetu prenose lepe utiske o Velikom Gradištu i Srebrnom jezeru.“, rekao je predsednik opštine, Dragan Milić.

Jedan od organizatora Kolonije, ULS “Đura Jakšić“ Snežana Milošević, izrazila je zahvalnost predsedniku opštine koji je učesnicima ustupio svoju kuću, istakavši da je to čovek koji veruje u umetnost. “Slike su urađene s puno duše. Moja slika šalje poruku borbe za mir i prosperitet, da rata ne bude nigde, da se bacaju bombone umesto bombi, da deca imaju pravo na život, da nema gladnih i oblesnih, da ulepšamo ovu planetu. I, zaista, to umetnici i čine na svoj način, ovo je kolonija umetnosti bez granica, ovo je jedna velika poruka čitavom svetu da umetnost nema ni granice ni jezik. To je jezik ljubavi.“, objasnila je Snežana.

Profesor na likovnoj akademiji Elminia univerziteta u Egiptu, Ibrahim Gazala (Ibrahim Ghazala), i organizator međunarodnih simpozijuma slikarstva, kaže da je treći put u Srbiji i da je to jedna od prvih evropskih zemalja koje je posetio, a prema kojoj ima poseban odnos: “Upoznao sam novo mesto u Srbiji i nadam se da ću doći ponovo jer sam ovde našao sjajnu inspiraciju kao umetnik. “.

I njegov sunarodnik, umetnik iz Kaira, Vel Darveš (Wael Darwesh), drugi put je na Koloniji, ali već šesti put u Srbiji gde dolazi svake godine. “Srećan sam ovde, kontaktiram sa drugim umetnicima, svi su veoma dobri i razmenjujemo mišljenja. Naslikao sam dve slike, okruženje je ovde veoma tiho i opušteno.“, rekao je.

Sa njima je i dugogodišnji učesnik Kolonije, Todor Jovanovski iz Beograda, sa 165 likovnih kolonija iza sebe i 36 samostalnih i 400 grupnih izložbi, organizovanih širom sveta. “Svi su radili vredno, mislim da je ova kolonija do sada najbolja, kvalitet je izvanredan.“, rekao je Jovanovski, najavivši svoj ponovni dolazak u oktobru.

Na Koloniji su i dve saradnice, selektori za učesnike, slikare. Jedna od njih je Radojka Samardžija, likovni pedagog iz Beograda, koja je takođe izlagala po čitavom svetu, a druga Olga Đorđević iz Niša. Kako kaže Olga, inspiraciju crpi iz ovog kraja, ali oseća i veliku odgovornost zbog izbora slikara.

Ove godine tridesetoro učesnika “Artefakta“ stiglo je u Gradište iz Švajcarske, Egipta, Tunisa, Ukrajine, Bugarske, Makedonije i čitave Srbije, a svoja dela ostaviće opštini kao doprinos afirmisanju umetnosti i kulture ovog kraja.

KOMENTARIŠI