Otvorena 3. Međunarodna likovna kolonija “Artefakt“ u Velikom Gradištu

Otvorena 3. Međunarodna likovna kolonija “Artefakt“ u Velikom Gradištu

U opštini Veliko Gradište svečano je otvorena 3. Međunarodna likovna kolonija ‘Artefakt“ koja se, u organizaciji Narodnog muzeja Veliko Gradište i ULS “Đura Jakšić“ iz Požarevca, od 11. do 17. septembra održava u samom gradu i na Srebrnom jezeru

U opštini Veliko Gradište svečano je otvorena 3. Međunarodna likovna kolonija ‘Artefakt“ koja se, u organizaciji Narodnog muzeja Veliko Gradište i ULS “Đura Jakšić“ iz Požarevca, od 11. do 17. septembra održava u samom gradu i na Srebrnom jezeru.

Na koloniji učestvuju likovni umetnici iz Srbije i inostranstva koji će svoju inspiraciju potražiti u slikovitom okruženju Srebrnog jezera koje već godinama privlači brojne likovne stvaraoce. Među njima su i četiri slikara iz Egipta te je, ovim povodom, otvaranju prisustvovala i predstavnica Ambasade Egipta, Iman Gatvari.

Uz reči dobrodošlice prisutnima da se prijatno osećaju u Velikom Gradištu i poseban pozdrav gospođi Gatvari, predsednik opštine, Dragan Milić, predstavio je opštinu kao malu sredinu u kojoj je privilegija živeti zbog njene prelepe okoline, naročito Srebrnog jezera koje postaje sve značajnija turistička destinacija u zemlji i okruženju. “Pored toga što smo grad turizma i sporta preferiramo da budemo prepoznatljivi i na kulturnoj karti Srbije i šire“, rekao je on, navodeći da su za to najzaslužniji Snežana Milošević i Dragan Bogičić koji su dali ogroman doprinos tom nastojanju kao i učesnii likovnih kolonija. Predsednik je izrazio zadovoljstvo što će njihovi radovi krasiti neku od javnih ustanova opštine i prikazati građanima šta je tokom kolonije urađeno.

Foto: Opština Veliko Gradište

Šefica Odeljenja za kulturne i konzularne poslove Ambasade Egipta, Iman Gatvari, zahvalila je organizatorima na pozivu i prilici da prisustvuje ovakvom važnom događaju. “Mislim da je umetnost najbolji jezik koji svi poznaju i koji spaja ljude, a poruka ove kolonije prelepa – to je mir i ljubav, to nam treba sada i zato vam želim puno uspeha u ime Ambasade Arapske republike Egipat.“, rekla je ona, zahvalivši i na učešću umetnika iz Egipta u koloniji.

Direktor Narodnog muzeja Veliko Gradište, Dragan Bogičić, najavio je da je kolonija ove godine podeljena u dva segmenta kao jedan mali eksperiment. On je učesnike pozvao da obiđu Muzej izrazivši želju da radovi koje ostave Velikom Gradištu jednog dana budu u stalnoj izložbenoj postavci.

“Drago mi je da smo danas u prelepom gradu, gradu ljubavi, razumevanja, kulture i sporta“, rekla je Snežana Milošević, predsednica ULS “Đura Jakšić“, objasnivši da umetnici žele da promene i ulepšaju svet što je i moto ovogodišnje kolonije. “Mi smo na pravom mestu da pošaljemo ejdnu poruku mira – ovolika koncentracija energije, ljubavi, razumevanja može bar na trenutak da pokrene svet da ne misli o ratovima, da nemamo gladnu decu, napuštene životinje…“. Ona je posebno istakla da je ovo jedinstvena opština u Srbiji i da su predsednik opštine i direktor Muzeja jedinstveni ljudi te da su stalnom postavkom u opštinskom zdanju ulepšali život i običnim ljudima, makar dok čekaju da plate obaveze i slično. “Osmeh na lice i samo ljubav umetnika može da promeni svet!“, poručila je Snežana.

Učesnici ovogodišnje kolonije su Eva Erisman iz Švajcarske, Wael Darwesh, Ghazala Ibrahim, Wael Mony i Kader Abdel Ashraf iz Egipta, Rokbani Nejib iz Tunisa, Brinyuk Svetlana, Lemesheva Ekatarina, Lishaieva Olesia i Barabanova Olga iz Ukrajine, Altakov Stefan i Dimitrova Laura iz Bugarske, Ilijevska Valentina, Jovanovska Petra i Jovanovski Todor iz Makedonije kao i Armuš Momir, Đorđević Olga, Marija Nikolić, Jovanka Joka Rašović, Radojka Samardžija, Dimitrije Pecić, Tamara Rakić, Boris Dragojević, Predrag Radošević, Kemal Ramujkić, Nikola Pršendić, Aleksa Gajić, Milenko Mihajlović i Marina Kalezić iz Srbije.

KOMENTARIŠI