U utorak 11.09.2018. godine u Maloj galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu otvorena je izložba crteža Sandre Jakovljević pod nazivom ESTETIKA FORME U POSTMODERNI – SIMBIOZA FORME.

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu koja je i otvorila izložbu tom prilikom je kazala: „Sandra Jakovljević ovom izložbom formu putem crteža sagledava u savremenom kontekstu. Svaka sredina u celovitoj kulturi svog vremena shvata formu na određen način. Forma je pojmovna, materijalna i značenjska određenst prema nečemu koja daje odgovor i na pitanje kako, što će reći da je forma postala i način mišljenja o prostoru i oblikovanosti u njemu.

Sandra Jakovljević preispituje mesto crteža u postmoderni, eri pluralizma koja uključuje sinhrono postojanje različitih društvenih, političkih i religioznih sistema. U postmodernističkoj umetnosti sve postaje dozvoljeno i moguće – spaja se tradiciionalno i moderno, internacionalno i regionalno, estetsko i funkcionalno. Prisutan je povratak slikarstvu, zanimanje za figuraciju, likovni govor postaje lični, narativni, fikcionalni, automatski, dok slika postaje centar estetskog i erotskog uživanja. Dah postmodernih načela oblikovan grafitnom olovkom kod Jakovljevićeve donosi mnoštvo oblika i tekstura sjedinjenih na belom papiru. Prepliću se amorfne i emancipovane forme, telo žene, antička i moderna skulptura, kamen i tkanina…

Nastali crteži ukazuju na punu autorsko-stvaralačku virtuoznost, kako u formiranju crtačkih celovitosti tako i u pogledu neposredne kreativno-likovne egzekucije. Senčenjem predstavljenog sa vrtuoznom linearnom arabesknošću, umetnica na pravi način demonstrira svoj zavidan crtački kredo i ukazuje na bezbrojne stvaralačke mogućnosti“.
Kritiku za katalog napisala je Biljana Milosavljević Pićurić, kustos, Master istoričar, istoričar umetnosti koja je kazala: „…Orginalna stvarnost umetničkog dela nije materijalna, već se nalazi u njegovom unutrašnjem životu, liniji, pokretu, formi, emociji i harmoniji svih elemenata. Velikim darom istovremenog razumevanja introcepcije i ekstrocepcije pri kompleksnom oblikovanju forme svojih dela, umetnica Sandra Jakovljević predstavlja ženu kao izvor geneze ljudskog postojanja. Refleksijom harmonije simbola i oblika, različitih po svojoj funkciji, formi i svrsi, u duhovnom i apstraktnom smislu, ona izgrađuje celinu između prošlosti i sadašnjosti, zdrave i oštećene prirode, jajeta i kamena, forme i materije, intelekta i čula, duhovnog i svetovnog. Odsustvom igre boja, različitim potezima, debljinom i dubinom linija, senčenjem i ukazivanjem na nepromenjenost forme umetnica obnavlja auru žene i otkriva njenu iskonski božansku lepotu. Izražavanjem stvaralačkog impulsa Sandra Jakovljević pruža mogućnost posmatraču da njeno delo uobliči na sebi svojstven način. Time potvrđuje priču da umetničko delo, umetnik i posmatrač imaju svoj cilj i svrhu i da bez zajedničkog delovanja ne bi samostalno bivstvovali. Samo svestan kontakt u sebi uključuje integraciju posmatrača sa umetničkim delom. Jedinstvo ovog odnosa čini jedninstvo njihovog duha.“
Nakon izlaganja kustosa mnogobrojnim posetiocima obratila se i autorka Sandra Jakovljević koja se ovom prilikom zahvalila svojoj porodici, prisutnim gostima i profesorima.

Otvaranje izložbe je propraćeno muzičkim numerama učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca.

Foto: GSU

Sandra Jakovljević je rođena 1990. godine u Beogradu.

-Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine, Odsek Konzervacija i restauracija.

-Master studije završila je na istom fakultetu 2013. godine isti odsek.
-Upisala doktorske akademske studije 2014. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, studijski program Primenjena umetnost i dizajn.

-Bila je stipendista više državnih fondacija (Stipendija Republike Srbije za osnovne studije, Fondacija za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, Fonda za mlade talente ,,Dositeja”, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja- Stipendija za izuzetno nadarene učenike i studente za doktorske studije),- dobitnik je nekoliko nagrada.
-Ostvarila je šest samostalnih izložbi i više od trideset kolektivnih izložbi. Učesnik pet likovnih kolonija (2015- Budimpešta, Četvrta srpska kolonija likovnih umetnika u dijaspori, 2018- Umetnička kolonija Mileševa,…)
U statusu samostalnog umetnika u ULUPUDS-u od 2015. godine.
Učesnik nekoliko projekta konzervacije i restauracije štafelajnih i zidnih slika (manastir Studenica, Galerija Matice srpske u Novom Sadu,…)
Stipendista kursa u Firenci (ITP – International Training Projects Opificio delle Pietre Dure (OPD)) 2017. godine.

-Radi kao saradnik u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti od 2012. godine, na predmetima Crtanje i Slikanje, kod redovnog profesora Stanka Zečevića.
Angažovana je u nastavi kao student doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti, od 2015 godine, Odsek Konzervacija i restauracija, kod redovnog profesora Svetislava Nikolića.

-Izložba je deo doktorskog umetničkog projekta Estetika forme u postmoderni- simbioza forme. Mentor redovni profesor Slobodan Kajtez.

Izložba je otvorena do 18. septembra. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI