Veća bezbednost u Spomen parku “Čačalica”

Veća bezbednost u Spomen parku “Čačalica”

Shodno slovu zakona, u Spomen parku “Čačalica” biće angažovana profesionalna služba obezbeđenja. Natpisi u pojedinim medijima doveli su u zabludu građane o ingerencijama budućih čuvara reda na omiljenom izletištu Požarevljana

Foto: Urban City / B.P.

Shodno slovu zakona, u Spomen parku “Čačalica” biće angažovana profesionalna služba obezbeđenja. 

Uslovima javne nabavke koju je Gradska uprava Požarevca raspisala za poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja Čačalice predviđeno je angažovanje četiri radnika, jedan u svakoj smeni. U tehničkoj specifikaciji ove javne nabavke, između ostalog, stoji:

– Za vreme vršenja poslova fizičke zaštite, službenik obezbeđenja OVLAŠĆEN je da proveri identitet lica koje ulazi ili izlazi iz objekta ili prostora koji se obezbeđuje i u samom štićeno prostoru, pregleda lice ili vozilo na ulazu ili izlazu iz objekta ili prostora i u samom štićenom prostoru, zabrani neovlašćenim licima ulaz i pristup u objekat ili prostor koji se obezbeđuje. Takođe, službenik obezbeđenja ovlašćen je i da naredi licu da se udalji iz objekta ili prostora koji se obezbeđuj, ako se lice tu neovlašćeno nalazi, upozori lice koje svojim ponašanjem ili propuštanjem dužne radnje može ugroziti svoju bezbednost, bezbednost drugih ili izazvati oštećenje i uništenje imovine. Obezbeđenje može i da privremeno zadrži lice koje je zatekao u objektu ili prostoru u vršenju krivičnog dela i težih prekršaja narušavanja javnog reda i mira, do dolaska policije. Navedena ovlašćenja službenik obezbeđenja može primeniti i upotrebiti samo u štićenom objektu ili prostoru. stoji u tekstu tehničke specifikacije.

Slučajnim ili namernim propustom pojedini mediji su naveli da će pripadnici obezbeđenja biti u obavezi da sve građane u Spomen parku Čačalica legitimišu, pretresaju, ili da im, po sopstvenom nahođenju, zabrane ulaz ili narede da napuste štićeni prostor. Sve to je uznemirilo građane i navelo na pomisao da će na Čačalici vladati neki poseban režim očuvanja reda i mira, naveo je zamenik načelnika Gradske uprave Grada Požarevca.

Istina je da je ova javna nabavka potpuno u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju i članom 46. koji propisuje sva ovlašćenja službenika obezbeđenja, uključujući i nošenje oružja. Takođe, javna nabavka propisuje i da mogu konkurisati samo firme sa licencom dobijenom od strane nadležnih službi.

Pored toga, obezbeđenje sa istovetnim ingerencijama je već dve godine angažovano na požarevačkom hipodromu i nije zabeležen nijedan slučaj prekoračenja ovlašćenja kao i bilo kakvih neprijatnosti po prolaznike.

2 KOMENTARA

  1. Nadam se da ce to obezbedjenje da bude formalno i da nece uznemiravati ljude svojim ponasanjem. Ja bih samo postavio pitanje, vec tri godine ili vise radnici Cacalice nisu dobili plate i vise i ne rade koliko znam, konkretno njihov posao bio je odrzavanje, sad koliko god svi volimo Cacalicu, ako setate svuda i malo se vise zagledate, videcete da smeca ima svuda po malo, ali kad bi se sve to skupilo, bilo bi bas dosta. Pitanje je da, kako nije bilo novca za odrzavanje a sada ima za obezbedjivanje vec skrnavljene “Zvezde” i njenih pratecih spomenika.

  2. Odlicno pitanje Nemanja, moram da priznam. Jos nesto bih zeleo da dodam na prvu stavku, a to je da ljudi, prvenstveno iz kostolacke firme za obezbedjenje, se ponasaju kao SAJ-ovci cim nakaci neku fals znacku i opase sluzbeno oruzje. Maltretira, preseca put kampanjolom, iskace, cima bez razloga jer se, eto, budala napalila na ulogu. Ako su u pitanju cetvoro ljudi koji ce obezbedjivati prostor gde se prvenstveno deca igraju i penzioneri setaju, onda trebaju biti rukom izabrani, po pitanju psihicke stabilnosti i uravnotezenosti.

KOMENTARIŠI