Foto: Pixabay / ilustracija

Dan planete Zemlje jedan je od najvažnijih datuma u kalendaru globalnih događaja. Ovaj dan se proslavlja svake godine 22. aprila, a njegov cilj je podizanje svesti o važnosti očuvanja naše planete i njenih prirodnih resursa.

Istorija ovog dana ide čak u 1960. godinu, kada je američki senator Gejlord Nelson organizovao prvu ekološku kampanju u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Cilj ove kampanje bio je da se javnost upozna sa različitim ekološkim problemima i potrebom da se očuvaju prirodni resursi.

Prvi Dan planete Zemlje zvanično je obeležen 22. aprila 1970. godine, a inicijativa je pokrenuta u Sjedinjenim Američkim Državama. Tog dana više od 20 miliona ljudi učestvovalo je u protestima i demonstracijama širom SAD, zahtevajući bolje zakonske mere za zaštitu životne sredine.

Ovaj dan je važan ne samo radi promovisanja ekološke svesti već i radi podizanja svesti o klimatskim promenama i zagađenju vazduha i vode. Njegov cilj je da podstakne svakog pojedinca, organizaciju, kompaniju i vladu da preduzme korake ka održivijoj budućnosti.

Dan planete Zemlje 2023 – „Uložimo u svoju planetu”

Svake godine bira se specifična tema Dana planete Zemlje pomoću koje se promovišu ovaj dan i svi događaji koji se organizuju tim povodom. Teme su obično usko povezane sa aktuelnim dešavanjima u svetu i trenutnim trendovima.

Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje je osmišljena da ubedi kompanije, vlade i građane širom sveta da ulažu u našu planetu kako bi poboljšali životnu sredinu i omogućili našim potomcima bolju i sigurniju budućnost.

Kako vi možete napraviti promenu nabolje?

Pojedinci svih uzrasta takođe mogu napraviti veliku razliku uz male promene u svakodnevnom načinu života. Isključite svetla i uređaje kada ih ne koristite. Više se šetajte i koristite bicikl ili gradski prevoz umesto automobila. Smanjite plastični otpad korišćenjem flaša za vodu za višekratnu upotrebu i platnenih cegera. Sami pravite svoje obroke koje ćete nositi na posao ili u školu i tako smanjite korišćenje plastične ambalaže i nepotrebno bacanje hrane.

KOMENTARIŠI