Dan planete Zemlje obeležava se u više od 150 država sveta svakog 22. aprila. Na datum koji su utvrdile Ujedinjene nacije, i ove godine, 50. put, ljudska civilizacija se opominje na neodgovoran odnos prema životnoj sredini, uz poziv na globalnu akciju pronalaženja recepata za održiv razvoj uz zelenu energiju i cirkularnu ekonomiju.

Zakuvavanje – Američka književnica Rejčel Karson je 1962. godine objavila knjigu Tiho proleće u kojoj opisuje svet bez cvrkuta ptica.

Rejčel Karson i autori poput Alda Leopolda, u svojim delima ukazuju na opasnosti od pesticida i gasova sa efektom staklene bašte, pripremajući tako društvo za drugačiji pogled na odnos prema prirodi.

Kalifornijske plaže – Godine 1970. je prvi put obeležen Dan planete Zemlje, a povod za utvrđivanje datuma, bile su zagađene kalifornijske plaže. Razlog: zagađenje vode, vazduha i tla iz industrijskih i energetskih postrojenja.

Mladi, a posebno studenti, su počeli sa protestima zbog neodgovornog odnosa prema prirodi.

Politika – Pod pritiskom javnosti i više miliona ljudi koji protestuju na ulicama brojnih gradova u Americi, Kongres i Senat u SAD prekidaju rad – 22. aprila 1970.

Američko društvo – Pre 50 godina, 22. aprila, čitav dan u SAD bio je posvećen ekologiji. U školama su održavani časovi o zaštiti životne sredine.

Dva zdravlja – Ove godine Dan planete Zemlje obeležava se temom „Poziv na klimatsku akciju”. Iako je u centru svetske pažnje borba protiv koronavirusa, apeluje se na jaču svest o važnosti klimatskih promena za očuvanje biodiverziteta ali i zdravlja.

Ističe se da su „u doba kada nam prete dve velike opasnosti – kovid 19 i globalno zagrevanje, podjednako ugroženi i ljudsko i zdravlje planete.

Učestvovanje – Na zvaničnom sajtu Dana planete Zemlje, svi stanovnici sveta, pozivaju se da aktivno obeleže ovaj dan i ove godine.

Onlajn se tokom čitavog dana održavaju konferencije, debate, performansi i emituju edukativni video materijali.

Akcije i mere

„Srbija je odlučna da sistemskim i doslednim merama efikasno rešava ekološke probleme, i aktivno učestvuje u svim regionalnim i globalnim aktivnostima koje doprinose rešavanju klimatskih izazova”, izjavio je povodom Dana planete Zemlje ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i dodao, između ostalog, da je u Brisel poslata Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27, da je završen, i u proceduru upućen Nacrt zakona o klimatskim promenama kao i da su u planu akcije pošumljavanja i investicije u oblasti otpadnih voda u okviru plana „Srbija 2025″.

Pčele i milijarde dolara

U Savezu pčelarskih organizacija Srbije, na Dan planete Zemlje poručuju da je „sada prilika da se još jednom osvrnemo na živi svet i ukažemo na značaj očuvanja pčela kao važnog faktora očuvanja i obnove biodiverziteta”. Zahvaljujući pčelama u svetu se proizvedu poljoprivredni proizvodi u vrednosti od oko 577 milijardi dolara godišnje.

KOMENTARIŠI