Foto: Urban City

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica.

U do tada najstrašnijem sukobu koji je svet video, prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto celokupnog stanovništva koje je imala po popisu iz 1914. godine. Od tog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u borbi protiv kovida-19, kao i drugim ličnostima, najavljeno je iz Predsedništva.

Na listi dobitnika su, prema saznanjima medija, doktori Predrag Kon, Mijomir Pelemiš, Srđa Janković, Branislav Tiodorović, Vladimir Đukić, Goran Stevanović, Ivana Milošević, Danica Grujičić i Nebojša Lađević.

Uvertira za obeležavanje praznika bilo je počasno ispaljivanje deset plotuna sa Savske terase na Kalemegdanu.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik u Srbiji proslavlja od 2012. godine.

KOMENTARIŠI