Povodom Dana rudara 6. avgusta, predstavnici ogranka „TE-KO Kostolac“, Sindikalne organizacije EPS-a i Gradske opštine Kostolac, položili su vence na spomen obeležje pokraj starog ulaza u nekadašnju jamu u Starom Kostolcu.

Ove godine, srpsko rudarstvo obeležava veliki jubilej, 150 godina rudarstva u Kostolcu. Nakon kostolačkog rudnika, 1896. godine krenula je i eksploatacija lignita u Kolubarskom basenu, kada je počeo sa radom rudnik „Zvizdar“ Rudarima „Elektroprivrede Srbije“ čestitku je uputio Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

– I danas kao i u svim složenim i teškim situacijama vi ste uvek na visini zadatka i hvala vam na tome. Decenijama dokazujete da ste najstabilniji stub proizvodnje električne energije u Srbiji. Svaki dan, u svim vremenskim uslovima, po mrazu, kiši, ledu, tropskim vrućinama dajete primer celoj Srbiji kako se radi – naveo je Grčić. – Rudari „Elektroprivrede Srbije“ imaju sigurnu budućnost. Iz dana u dan ulažemo u obnovu postojeće opreme na kopovima Rudarskog basena „Kolubara“ i kopa „Drmno“, a nastavljamo sa započetim projektima modernizacije rudarske proizvodnje.  Stvaramo bolje uslove za vaš rad, za što bolje rezultate EPS-a i bolji život građana Srbije. U ime
„Elektroprivrede Srbije“ hvala vam i želim vam dobro zdravlje i mnogo uspeha u radu, uz rudarski pozdrav – srećno.

Foto: Energija Kostolac

U ime EPS-a venac na spomen obeležje položili su Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja u Ogranku „TE-KO Kostolac“, i Milan Laković, finansijski direktor ogranka. Ispred sindikata, venac su položili Danijel Radosavljević, predsednik Sindikata „Kopovi Kostolac“ i Dušan Bakić predsednik Sindikata „TE-KO Kostolac“, a u i ime Gradske opštine Kostolac, Milena Cerovšek i Serdžo Krstanoski. Polaganju venaca prisustvovao je i Dejan Milijanović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u JP EPS.

Dan rudara u Srbiji obeležava se u znak sećanja na štrajk u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine. Rudari su štrajkovali zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika. Nakon desetodnevnog štrajka izborili su se da se otpušteni rudari vrate na posao, a radno vreme skrati u skladu sa njihovim zahtevima. Pre kostolačkog rudnika u tadašnjoj Srbiji bio je otvoren sam Senjski rudnik kod Despotovca, koji je ubrzo zatvoren. Na istraživanju, a kasnije i u samom rudniku u Kostolcu, uglavnom su radili iskusni rudari upravo iz Senjskog rudnika.

KOMENTARIŠI