Dan zaštite od požara – Prijem za pripadnike Vatrogasno-spasilačke jedinice u Požarevcu

Dan zaštite od požara – Prijem za pripadnike Vatrogasno-spasilačke jedinice u Požarevcu

U utorak 07. oktobra u 10 časova u Svečanim salonima Gradskog zdanja gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sa saradnicima organizovao je prijem za pripadnike Vatrogasno spasilačkih jedinica, povodom obeležavanja Dana zaštite od požara u Republici Srbiji

Dan Zaštite od požara obeležava se 7. novembra jer je tog dana davne 1834. godine ministar unutrašnjih poslova, Đorđe Protić, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića, sačinio i potpisao „Uredbu o gašenju požara“, koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u oblasti zaštite od požara i formiranja vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Foto: Urban City

U noći između 6. i 7. novembra 1834. godine u Kragujevcu, tadašnjoj predstonici Kneževine Srbije, dogodio se veliki požar u kojem je izgorelo 11 dućana.

Foto: Urban City

Ovaj događaj bio je neposredni povod da knez Miloš naredi Đorđu Protiću, popečitelju Vnutrenih dela, izradu akta kojim bi se u Srbiji regulisalo pitanje gašenja požara i preventivne zaštite od požara.

Foto: Urban City

Na današnjem prijemu u svečanim salonima prisutnima se obratio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, kao i Goran Đorđević, načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Požarevca.

Foto: Urban City

Opširnije u audio prilogu:

https://soundcloud.com/urban-city-radio/dan-zastite-od-pozara-u-pozarevcu

KOMENTARIŠI