Danas isplata uvećanih plata zdravstvenim radnicima

Danas isplata uvećanih plata zdravstvenim radnicima

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Zdravstvenim radnicima danas će biti isplaćena aprilska zarada uvećana za 10 odsto, a u četvrtak, 7. maja, sledi isplata minimalne zarade za zaposlene u okviru ekonomskih mera Vlade Srbije podrške privredi. Reč je trajnom uvećanju zarade, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Prema rečima ministra finansija reč je o ljudima koji su dali sve od sebe tokom pandemije koronavirusa.

“U Infektivnoj klinici medicinska sestra sada će imati platu 54.166 dinara, što je uvećanje od 76 odsto u odnosu na mart 2011. godine, kada je zarada je bila 30.700 dinara. Lekar infektolog će imati 105.896 dinara platu, a imao je samo 64.000 dinara te 2011. godine, što je povećanje od 65 odsto”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Više od 1,1 miliona zaposlenih dobiće od države Srbije tri minimalca u ukupnoj vrednosti od 750 evra, a isplata će početi 7. i 8. maja, rekao je u ponedeljak na RTS ministar finansija.

Za tri minimalca koje isplaćuje država kao podršku ekonomije, prijavilo se 237.000 poslodavaca, rekao je Mali.

Ministar je dodao da se u Srbiji za dva meseca za isplatu naknade za nezaposlenost preko Nacionalne službe za zapošljavanje prijavilo 6.047 građana koji su ostali bez posla.

Prijava za 100 evra svakom građanu počinje 15. maja i trajaće do 5. juna, rekao je ministar i dodao da će potpuno biti ispunjeno dato obećanje.

KOMENTARIŠI