Za sada ništa od putovanja, mere karantina ostaju

Za sada ništa od putovanja, mere karantina ostaju

Foto: Urban City / B.P.

Odluka o ukidanju vanrednog stanja trebalo bi da stupi na snagu u četvrtak, ali ključne zaštitne mere ostaju na snazi, u vidu obaveze ili preporuke.

Karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana

Kako je za Nova.rs potvrdio dr Predrag Kon, karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana za sada ostaje na snazi.

On ipak dodaje da će se takve odluke razmatrati i usklađivati sa međunarodnim dogovorima i merama.

Biće razgovora u vezi sa poslovnim ljudima, koji moraju da dolaze zbog poslovnih obaveza. Najverovatnije, da ne bi morali da budu u samoizolaciji, moraće da svoje zdravstveno stanje dokažu negativnim testovima na koronu koji neće biti stariji od 72 sata”, rekao nam je dr Kon.

Nošenje maski i rukavica

Dr Kon objašnjava da će, i posle ukidanja vanrednog stanja, maske biti obavezne u gradskom prevozu, a preporučene za sve zatvorene prostore, poput marketa.

Maske moraju da nose i oni koji dovode decu u vrtiće, koji počinju da rade od 11.maja.

Uz maske, u vozilima javnog prevoza obavezno je i nošenje rukavica.

Maske i rukavice moraju da nose zaposleni u kafićima i restoranima, kao i frizeri, kozmetičari i treneri u teretanama.

Održavanje distance od dva metra i zabrana okupljanja

I kada bude ukinut policijski čas odnosno zabrana kretanja u određenom periodu, na snazi ostaje obaveza održavanja socijalne distance od dva metra.

Za sada je zabranjeno i okupljanje, ali je za Nova.rs u kabinetu premijerke rečeno da će se “eventualno razmatrati da li će biti povećan broj od maksimalno dvoje ljudi koliko je sada dozvoljeno”, mada je i to, kako kažu, pod znakom pitanja.

Za sada ostaju zatvorene škole, bioskopi, pozorišta i biblioteke, a kako je za Nova.rs rekla rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović, fakulteti bi mogli da počnu sa radom u poslednjoj dekadi maja.

KOMENTARIŠI