PODELI
Foto: Urban City / / Arhiva

Za praznik Svetog Arhangela Mihaila vezuju se dve velike zablude – da je jedini živi svetac i da se na ovaj dan ne sprema žito. Aranđelovdan je druga najveća srpska slava. Arhanđel Mihailo zaštitnik je loze  Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu.

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas, 21. novembra slave Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan.

Aranđelovdan je, po brojnosti vernika koji ga slave, druga najčešća slava kod Srba posle Svetog Nikole. Ovaj svetac predstavljen je na ikonama tako da u svojoj desnoj ruci drži koplje, koje upire protiv Lucifera. Smatra se čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Arhangel Mihailo prvi je među anđelima i vojvodama nebeske vojske, a njegovo ime na jevrejskom znači “ravan Bogu”.

Mnoga su narodna verovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svecem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

KOMENTARIŠI